Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Mια μαθήτρια για τη μάχη του Μαραθώνα


Mια μαθήτρια για τη μάχη του Μαραθώνα
Ο φετινός μαραθώνιος συμπίπτει με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα. Μια μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, η Τζωρτζίνα Δημοπούλου, κάτοχος επί δύο συνεχή χρόνια...
...του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού «Βιβλιοδρομίες», αποτύπωσε με τον δικό της τρόπο τη σημασία της νίκης των Αθηναίων.

«Αν ο Μαραθώνας έσωσε την Ελλάδα, τότε οι πολιτοφύλακες του Καλλίμαχου έσωσαν την πεμπτουσία του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε πρώτα στην ελληνική κοινωνία.

Και αν οι δεσπότες του σήμερα είναι ασήμαντοι, η πολιτική αντιπαλότητα έχει επικεντρωθεί κυρίως σε οικονομικά συστήματα κυβερνήσεων.

Ο αθηναϊκός πολιτισμός, η Δημοκρατία που φύτρωσε και ποτίστηκε από το αίμα των πεσόντων εκείνο το ξημέρωμα στην πεδιάδα του Μαραθώνα εξακολουθεί να καθοδηγεί την ανθρωπότητα στον δρόμο της προόδου και της τελειότητας».

Το κείμενο αυτό της Τζωρτζίνας Δημοπούλου, κόρης του ορθοπεδικού Νίκου Δημόπουλου και της γαστρεντερολόγου Βάνας Δήμου, φιλοξενήθηκε σε αφιερώματα αθηναϊκών εφημερίδων για την επέτειο από την μάχη του Μαραθώνα.

Δεκάδες επιστήμονες έχουν θεωρήσει τη νίκη των Αθηναίων ως το ιστορικό γεγονός που ουσιαστικά οδήγησε στη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού, αφού επέτρεψε στους κατοίκους της πόλης να μεγαλουργήσουν χωρίς να βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία των Περσών.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...