Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σε (πρo)εκλογικούς ρυθμούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση













Σε ρυθμούς εκλογών εισέρχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας με τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και ειδικά το Τμήμα Διεύθυνσης Οργάνωσης και Εκλογών  να αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο  στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.  Όπως τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Διευθυντής  Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα κορυφωθούν οι σχετικές διαδικασίες έτσι ώστε να φτάσουμε ομαλά και χωρίς προβλήματα στην κάλπη.

Ειδικότερα εντός των ημερών αναμένονται τα εκλογικά βιβλία ( πρωτόκολλο ψηφοφορίας, βιβλίο εφορευτικής επιτροπής  κ.ά.) καθώς και οι εκλογικοί κατάλογοι ενώ
θα συγκροτηθούν και τα συνεργεία των υπαλλήλων οι οποίοι θα εργαστούν πρωί και απόγευμα, ακόμη  και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να  ελέγξουν σφραγίσουν, μονογράψουν και γενικώς θα ετοιμάσουν το εκλογικό υλικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι βασικό κομμάτι στην όλη προετοιμασία είναι η παραλαβή των εκλογικών καταλόγων, δεδομένου ότι χωρίς αυτούς ούτε η Νομαρχία ούτε το Πρωτοδικείο μπορούν να δουλέψουν. Από κει και πέρα θα καθορισθεί ο αριθμός των Εκλογικών Τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο Νομό,  ενώ ήδη έχει γίνει σχετική επικοινωνία με τους δήμους  οι οποίο ανέφεραν τυχόν τροποποιήσεις που υπάρχουν από τις προηγούμενες εκλογές.

Επίσης έχουν αναφερθεί και θα καλυφθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε κάλπες και παραβάν, ενώ στο ισόγειο του Διοικητηρίου βρίσκονται οι κούτες με τους φακέλους οι οποίοι θα σφραγιστούν για να χρησιμοποιηθούν στην ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη δεν έχει σταλεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι καταληκτικές ημερομηνίες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Αυτό που ισχύει πάντως ως γενική αρχή είναι ότι οι συνδυασμοί πρέπει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους. Να αναφέρουμε τέλος ότι και σ αυτές τις εκλογές θα στηθεί στη Νομαρχία το κέντρο μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Τι δείχνουν τα αριθμητικά δεδομένα 

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ηλείας που θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 ανέρχονται σε 179.848 εκ των οποίων οι 89.177 ψηφοφόροι είναι άνδρες και οι 90.671 γυναίκες. Να σημειωθεί ότι αποκτούν για πρώτη φορά εκλογικό δικαίωμα στην Ηλεία 2.066 νέοι από τους οποίους οι 1.080 είναι άνδρες και οι 986 γυναίκες Δικαίωμα  ψήφου αποκτούν  οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών. Έτσι 60 ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ηλεία.  

Όσον αφορά στη μεταβολή της εκλογικής δύναμης στην Ηλεία τα στοιχεία που έδωσε στη  δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών καταδεικνύουν ότι την τελευταία τριετία η εκλογική μάζα παρουσιάζει μια σταδιακή συρρίκνωση.Συγκεκριμένα το έτος 2008 η εκλογική δύναμη ανερχόταν σε 181.173, εκ των οποίων οι νέοι ψηφοφόροι ήταν 2.081. Το 2009 η εκλογική δύναμη συρρικνώθηκε στις 180.414 (2.116 νέοι) και η ίδια τάση συνεχίστηκε το έτος 2010 με τη δύναμη των εκλογέων να σταθεροποιείται στις 179.848.Από το 2004 έως και το 2007 η δεξαμενή των εκλογέων στο Νομό Ηλείας μειώθηκε κατά 1.981.

Συντάκτης Δημήτρης Ζιάκας
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...