Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Συζητούν για το Αιγαίο

Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι υπάρχουν κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων επισήμων που μας πληροφορούν ότι την εποχή αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το... Αιγαίο. Μας το είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου.
 
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι αυτό που διαπραγματευόμαστε; Ναι, πολλές
φορές δεν είναι καλή η δημοσιότητα. Αλλά και το πολύ σκοτάδι δημιουργεί άλλων ειδών κινδύνους...

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν... είμαστε από εκείνους που είναι αντίθετοι στις συζητήσεις. Είναι ένας πολιτισμένος τρόπος για να λύνουν οι άνθρωποι τις διαφωνίες τους.
 
Το πρόβλημα είναι ότι με την Τουρκία έχουμε πολλές διαφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης για μας. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι θεωρούν τους τελευταίους μήνες ως εθνικό εναέριο χώρο τους τον ουρανό πάνω από το κατοικημένο νησί Φαρμακονήσι.
 
Με την ίδια λογική μπορούν να μας ζητήσουν να συζητήσουμε για τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και άλλα ελληνικά νησιά.

Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με την Τουρκία και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα για εξοπλισμούς. Από την άλλη, όμως, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση μας έχει αφήσει άθικτη τη διαπραγματευτική μας ισχύ...

Το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε ένα deal με τους Τούρκους για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με οποιονδήποτε και μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα επωφελής. Αυτός ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο Κινέζος, μπορεί να είναι και ο Τούρκος. Το πρόβλημα δεν είναι με ποιόν συμφωνείς, αλλά ποιοι θα είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. 
 
Κι επειδή ακριβώς συζητάμε για το Αιγαίο και όχι για την Αγρογή, θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων και φυσικά για τις όποιες αποφάσεις. Κάτι που απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση, τουλάχιστον των πολιτικών αρχηγών...

Προσέξτε, τώρα, την πλήρη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γείτονος: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα.
 
Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».

Στη δήλωση αυτή να ξεχωρίσουμε δύο φράσεις: «Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα». «Οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο».

Τους τελευταίους μήνες αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Να γίναμε, άραγε, πιο «σκληροί» στις συζητήσεις εν μέσω κρίσης;
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...