Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Τώρα είσαι ιδιοκτησία μου»

http://assets.tanea.gr/files/2010-12-27/thumbs/thyma_232x.jpg«Τώρα είσαι ιδιοκτησία μου. Αν προσπαθήσεις να το σκάσεις, θα σου κόψω τη μύτη και τα αυτιά». Οι περιγραφές της 18χρονης Βουλγάρας..., που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με χαραγμένο το πρόσωπο και πρησμένη από το ξύλο, προκαλούν αποστροφή. 

Το κορίτσι κακοποιήθηκε από τον πατέρα του φίλου της, που την κρατούσε κλειδωμένη σε σπίτι στην Πάτρα και την ανάγκαζε να πηγαίνει με άντρες. 
Κατάφερε να φύγει κρυφά στις Σέρρες, όμως ο Βούλγαρος την ακολούθησε. Την έφερε στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε να τη σκοτώσει με ένα ψαλίδι!
Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν κι εκείνη, τρέμοντας από το φόβο, άρχισε να αφηγείται την ιστορία της μόνο όταν αισθάνθηκε ασφαλής στα γραφεία του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Γεννήθηκε σε προβληματική οικογένεια στην πόλη Ντιμίτροβγκραντ και αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να ακολουθήσει τον φίλο της στην Ελλάδα.
Εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, όπου εκείνος δούλευε σε ξυλουργείο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα έμεινε στο ίδιο σπίτι ο πατέρας του. Στις αρχές Νοεμβρίου ο νεαρός έπρεπε να επιστρέψει στη Βουλγαρία εξαιτίας ενός οικογενειακού προβλήματος και ζήτησε από τον πατέρα του να προσέχει το κορίτσι.

«Ένα πρωινό δεν έβρισκα την ταυτότητά μου κι εκείνος μού είπε ότι την είχε κρύψει. ‘Δεν θα κάθεσαι να σε ταΐζω. Θα πηγαίνεις με άντρες για να φέρνεις χρήματα. Τώρα ανήκεις σε εμένα, είσαι ιδιοκτησία μου’ μού είπε» περιέγραψε το κορίτσι. 
Για περίπου 20 μέρες συναντούσε κάθε μέρα σε ξενοδοχεία της Πάτρας επτά με οκτώ άντρες για 50-70 ευρώ και τα χρήματα εισέπραττε ο Βούλγαρος. «Μια μέρα δεν πήγα στο ραντεβού, όμως η ελευθερία μου κράτησε δέκα λεπτά. Με έπιασε και απείλησε ότι θα μου κόψει τα αυτιά και τη μύτη».

Τη δεύτερη φορά η 18χρονη κατάφερε να το σκάσει. Βρήκε τέσσερα ευρώ στο τραπέζι κι έφυγε με δύο ρούχα σε πλαστική σακούλα. Με χρήματα μιας ξαδέρφης της έφθασε σε σπίτι συγγενών της στη Νιγρίτα Σερρών για να κρυφτεί. «Δύο μέρες αργότερα, όμως με βρήκε. Φώναζε ‘π… θα σε σκοτώσω, νόμιζες ότι δε θα σ’ έβρισκα’».

Στη διαδρομή για τη Θεσσαλονίκη ο Βούλγαρος τη χτυπούσε και πάλι. Ζήτησαν φιλοξενία στο σπίτι μιας Βουλγάρας, όμως τους έδιωξε όταν ο άντρας της εκμυστηρεύτηκε ότι εξέδιδε την 18χρονη. «Μου επιτέθηκε με ψαλίδι σε ένα αλσύλλιο στη Σταυρούπολη. Τα χτυπήματα με βρήκαν στη μύτη και τον λαιμό. Ήθελε να με σκοτώσει κι έλεγε να μη φωνάζω γιατί δεν με άκουγε κανένας». Τις φωνές άκουσε γείτονας και ειδοποίησε την Αστυνομία. Στα κεντρικά της Ασφάλειας το κορίτσι δεν έβγαζε λέξη όσο εξεταζόταν στην ίδια αίθουσα με τον Βούλγαρο.

Έκθεση για Εμπορία Ανθρώπων

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία ανθρώπων, η Ελλάδα κατατάσσεται στη «2η κατηγορία», βρίσκεται δηλαδή στη μέση της κλίμακας που μετρά την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων στην πρόληψη και τη δίωξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η Ελλάδα θεωρείται «χώρα προορισμού και διέλευσης» για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία (trafficking).

Η αμερικανική έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα αύξησε το 2009 τη χρηματοδότηση για την προστασία των θυμάτων και έκανε προσπάθησε για τη δίωξη του trafficking. 
Ωστόσο, καταγράφεται ανεπαρκής πρόοδος στην τιμωρία των δραστών, στην παροχή αξιόπιστων καταφυγίων – ξενώνων για την προστασία των θυμάτων αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα trafficking.

Στατιστικά στοιχεία για εμπορία ανθρώπων – σωματεμπορία (Πηγή Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.)

- 303 σωματέμποροι συνελήφθησαν το 2009 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 129 Έλληνες, 47 Ρουμάνοι, 43 Βούλγαροι και 31 Αλβανοί

- 125 γυναίκες έπεσαν θύματα σωματεμπορίας το 2009, εκ των οποίων 51 Ρουμάνες, 28 Βουλγάρες, 12 Ρωσίδες και 10 Νιγηριανές

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...