«Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...»


«…ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια». Στην περίπτωση της Σπιάντζας, της Μούτελης και της Γυφτοπάνενας, δεν ήταν καθαρός βοριάς αλλά μαΐστρος που φυσούσε τη νύχτα της Παρασκευής και...

... η φουρτουνιασμένη θάλασσα εκδικήθηκε γι' ακόμη μια φορά τα έργα των ανθρώπων.
Τα σπίτια της "πρώτης γραμμής" γνώρισαν τη μανία της φύσης αφού τα ισχυρά κύματα μπήκαν μέσα σε πολλά από αυτά, ενώ άλλα γκρεμίστηκαν.


Πρόκειται για σπίτια που τους περασμένους χειμώνες είχαν μισογκρεμιστεί και από προχθές δεν υπάρχουν, ενώ άλλα που με το ζόρι κρατιόντουσαν ανέπαφα, υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που μένουν όλο το χρόνο στην περιοχή και ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα...

Στην Σπιάντζα, τη Μούτελη και τη Γυφτοπάνενα ο χειμώνας κρύβει κινδύνους, καθώς τα τελευταία χρόνια η στάθμη των νερών ανεβαίνει επικίνδυνα και η θάλασσα κερδίζει μέτρα προς τη στεριά.

Οι παλιοί θυμούνται πως πριν αναπτυχθούν ο οικισμοί, τότε που μόνο καλύβες από καλάμια υπήρχαν τα καλοκαίρια, η θάλασσα προσπερνούσε τις θίνες και έφτανε με τα νερά της στη λίμνη. 

Με τα χρόνια το κλίμα άλλαξε, η θάλασσα τραβήχτηκε μέσα και πολλοί έχτισαν σπίτια πάνω στην άμμο.

Όμως η θάλασσα επιστρέφει εκδικητική. Τα τελευταία χρόνια έχει αφανίσει τουλάχιστον τέσσερις σειρές σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή και πλέον έβαλε πλώρη για την πέμπτη.

Η φύση έχει πάρει το νόμο στα χέρια της και στο μέλλον ελάχιστα θα έχουν απομείνει από οικισμούς που τα καλοκαίρια ζωντανεύουν και αναδεικνύουν άλλη μια «παραδοσιακή» πλευρά της Ελλάδας, αυτή των αυθαιρέτων.
iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ