Κύκλοι Εθνικής στο NewsIt : '' Είμαστε αποφασισμένοι για τη συγχώνευση με την Alpha'' - ''Η Εθνική ετοιμάζει βελτιωμένη πρόταση''




- Σε εξέλιξη αυτή την ώρα νέα συνεδρίαση της Alpha Bank
- Μεγαλοστέλεχος της Εθνικής στο Ρόιτερ : "Το ζήτημα της συγχώνευσης ΕΤΕ-Alpha Bank μόλις ξεκίνησε"
- Η δημιουργία τραπεζικού κολοσσού θωρακίζει με κεφαλαιακή επάρκεια σε ενδεχόμενο ''κούρεμα''
- Μονόδρομος η συγχώνευση για να βγουν στις ξένες αγορές οι τράπεζες και να ρίξουν ρευστό στην οικονομία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής με Alpha Bank αφού φαίνεται πως η άρνηση της τελευταίας όχι μόνο δεν έκλεισε το θέμα αλλά αντιθέτως δρομολογούνται εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην τον τραπεζικό χάρτη όπως τον ξέραμε.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνεδρίαση της Alpha Bank όπου, όπως διαρρέεται, επανεξετάζεται η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας.Μάλιστα και χθες το μεσημέρι τα στελέχη της τράπεζας επανεκτιμούσαν την πρόταση ''γάμου'' με τους συμβούλους της.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, πριν από λίγο το πρακτορείο Ρόιτερ φιλοξενούσε δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Εθνικής με τίτλο : ''Το ζήτημα της φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank δεν έχει λήξει, αντιθέτως μόλις ξεκίνησε".
Έτοιμη να βελτιώσει ελαφρώς την προσφορά της για την Alpha Bank φέρεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να διπλασιάσει το premium, ποσοστό κέρδους ανά μετοχή που ζητάει η Alpha Bank, δήλωσε πηγή του πρακτορείου Dow Jones Newswires.
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα  η Alpha Bank ζητά περισσότερο από 40% premium, σχεδόν 50%, "και δεν υπάρχει καμία συμφωνία στην Ευρώπη που να έγινε με τέτοιο premium".
 
Στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προσλάβει την Bank of America Merrill Lynch και την Morgan Stanley για την συνδρομή τους στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τονίζει η Victoria Garrord, αντιπρόεδρος στον τομέα επικοινωνίας της Bank of America Merrill Lynch και πως επίσης η Alpha Bank δέχεται τις συμβουλές των Citigroup και JP Morgan.

Για αυτό το λόγο ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζονται από τη μία τουλάχισον αισιόδοξοι στο NewsIt για το ''γάμο'' με την Alpha Bank παρά την αρχική άρνηση και από την άλλη αποφασισμένοι αφού εξετάζουν και άλλα σενάρια για να πετύχουν το deal, αποκλείοντας προς το παρόν κίνηση επιθετικής εξαγοράς.
 
Ο βασικότερος λόγος που καθιστά μονόδρομο τη συγχώνευση είναι ότι πρέπει να ανατραπεί η εως τώρα βαλτωμένη κατάσταση και να μπορέσουν οι τράπεζες να βγουν για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να οξυγονώσουν με ρευστό την πραγματική οικονομία, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα δανεισμού στις επιχειρήσεις.
 
Σημαντικότατος λόγος για το γάμο είναι επίσης ότι μόνο έτσι θα υπάρξει η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντέξουν οι τράπεζες πιθανό haircut στα ομόλογα που κατέχουν.
 
Γιατί αλλιώς, εαν δηλαδή δεν προχωρήσει η συγχώνευση τότε τραπεζικά στελέχη τονίζουν με νόημα πως θα γλιτώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα ασημικά τους, δηλαδή το βαλκανικό δίκτυο που έχουν αναπτύξει και είναι αυτή τη στιγμή η κότα που τους γεννάει τα χρυσά αυγά;

Μάλιστα τη δημιουργία τραπεζικού κολοσσού ''ευλογεί'' και η κυβέρνηση που δια στόματος του Γ.Παπακωσταντίνου έσπευσε πρόωρα να χαρακτηρίσει ως θετική εξέλιξη τη συγχώνευση.

Όμως και οι αγορές πιέζουν για τη συγχώνευση, κάτι που αποδεικνύεται από το αγοραστικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου εκτοξεύτηκε η μετοχή της Εθνικής ενώ είχε γίνει γνωστή η αρνητική απάντηση της Alpha Bank.
newsit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ