Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Βουλευτές και ΚΚΕ για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


Τις παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ καθώς και των βουλευτών Ηλείας Τάκη Δημητρουλόπουλου και Γιώργου Κοντογιάννη προκάλεσαν τα πρόσφατα ρεπορτάζ και δημοσιεύματα για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. 

Με δελτία Τύπου που απέστειλαν στο iliatora.gr, oι δύο βουλευτές του νομού και η Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ μας ενημέρωσαν για τις δράσεις τους. Σας τα παραθέτουμε:
Τάκης Δημητρουλόπουλος
Ερώτηση προς τον  αρμόδιο Υπουργό Υγείας σχετικά  με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, με αφορμή και  την πρόσφατη δημοσιότητα που  πήρε το θέμα, κατέθεσε ο Βουλευτής  Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η  εγγενής αξιοπρέπεια  και αξία και τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα όλων των  μελών της ανθρώπινης οικογένειας είναι  η βάση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης  και της ειρήνης  στον κόσμο», όπως ορίζει το προοίμιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία(ΑμεΑ). Την εν λόγω Συνθήκη, η οποία αποτελεί την κορωνίδα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ΑμεΑ , επικύρωσε πρόσφατα και η ΕΕ, προχωρώντας ακόμη περισσότερο στη νομική και ουσιαστική κατοχύρωση του σεβασμού στη μεταχείριση και ισότητα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ΑμεΑ, έτσι όπως αυτά εκφράστηκαν και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η ανάπτυξη των κατάλληλων θεσμών και δομών προνοιακής μέριμνας είναι υποχρέωση του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της κρίσης. Δυστυχώς, την τελευταία πενταετία γεγονότα κακομεταχείρισης και αδιαφορίας που έχουν τελικό αποδέκτη παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από διάφορους φορείς, πρόσωπα, εθελοντές και γονείς, οι οποίοι καταγγέλλουν την έλλειψη ελέγχου του Υπουργείου Υγείας  και τις αποκρουστικές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως «αποθήκη ψυχών».

Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα περίθαλψης (κλειστής) το οποίο φιλοξενεί 80 παιδιά με αναπηρίες από όλη την Ελλάδα. Από το 1993 έως το 2004 υπήρξε πρότυπο «ανοικτής» περίθαλψης και αποκατάστασης αναπήρων παιδιών με διεθνείς διακρίσεις οι οποίες είχαν φτάσει να προβληθούν σε εκτενές ρεπορτάζ του Τηλεοπτικού Καναλιού Channel 4 του Λονδίνου. Για πάνω από δέκα χρόνια  λειτουργούσε στη λογική της κοινωνικοποίησης και εξέλιξης των παιδιών και το άνοιγμα του Κέντρου στην κοινωνία, την οργάνωση δραστηριοτήτων κατάρτισης (και ψυχολογικής αποφόρτισης) του προσωπικού και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της αναπηρίας. Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήταν, επίσης, το πρώτο κρατικό κέντρο στο οποίο είχε εγκατασταθεί και λειτουργήσει πρότυπη μονάδα ιατρο-κοινωνικής τηλεπαρέμβασης. Ας σημειωθεί ότι έως το 2004, η Διοίκηση του Κέντρου ασκούσε τα καθήκοντά της αμισθί, ενώ από το 2004 και έπειτα η Διοίκηση είναι έμμισθη.

Το προνοιακό «σχήμα»  κλειστής περίθαλψης το οποίο έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες των παιδιών για μια εξελικτική πορεία και αυτόνομη όσο το δυνατόν διαβίωση, ούτε στην κοινωνική και θεσμική πρόοδο που συντελείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για αποδοχή της διαφορετικότητας που συνεπάγεται η αναπηρία. Άλλωστε όσο μια κοινωνία είναι ισότιμη και αλληλέγγυα τόσο πιο «ανοικτή» γίνεται και επίσης μαθαίνει να αυτορυθμίζεται και να αυτοελέγχεται.

Επειδή η συντονισμένη προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε μέχρι το 2004 έχει εντελώς αποδομηθεί και από πλευράς ουσίας δράσεων δεν μιλάμε για παροχή ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ,

Επειδή η διαιώνιση  καταγγελιών αδιαφορίας και κακομεταχείρισης παιδιών με αναπηρίες φανερώνουν με το πιο έκδηλο τρόπο  την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει και να οικοδομήσει όρους λειτουργικής και ουσιαστικής ενσωμάτωσης που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του συνόλου των δυνατοτήτων των παιδιών με αναπηρίες και την ψυχολογική στήριξη των οικογενειών και του προσωπικού,

Επειδή με αφορμή τα προβλήματα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών φάνηκαν για άλλη μια φορά   τα στενά όρια των προνοιακών δομών και των υπηρεσιών τους και η ανάγκη για τη χάραξη και πιστή εφαρμογή ενός συνόλου υποστηρικτικών δράσεων και όχι για αποσπασματικές παρεμβάσεις,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες  ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στο πλαίσιο μιας νέας λογικής προνοιακής δομής «ανοικτής» περίθαλψης και αποκατάστασης;
2. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρέμβασης και εποπτείας στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης, συστημάτων αυτοελέγχου και απόδοσης ευθυνών ούτως ώστε τέτοιες μονάδες να μην αφήνονται για χρόνια στη τύχη τους;
----------
Γιώργος Κοντογιάννης
Το  Υπ. Υγείας ωραιοποιεί την πραγματικότητα 
σε σχέση με το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


Άλλη εικόνα δίνει το Υπουργείο Υγείας για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε σχέση με τις μαρτυρίες των εθελοντών που εργάστηκαν σε αυτό και οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου σε δύο Αναφορές που κατέθεσε επί του θέματος ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε τρεις Αναφορές τους τελευταίους μήνες για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών για τις δύο εκ των οποίων έλαβε απάντηση με καθυστέρηση 3 μηνών ενώ για την τρίτη που αφορούσε την έκθεση με τις καταγγελίες των εθελοντών που εργάστηκαν στο ΚΕΠΕΠ δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης κατέθεσε χθες και νέα Αναφορά επί του θέματος, στην οποία διαβίβασε την ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  «Ε.Σ.Α.με.Α».

Ιδού πως περιγράφει την παρούσα κατάσταση του ιδρύματος το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την απάντησή του κ. Λοβέρδου:

«Όσον αφορά το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα  του (ελλείψεις σε ανθρώπινο  δυναμικό και υποδομές), η Διοίκηση, με γνώμονα την τήρηση των διατάξεων διεθνών και εθνικών κειμένων  για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των περιθαλπομένων, έχει παρέμβει θετικά προς την κατεύθυνση της ποιοτικότερης αντιμετώπισης των περιθαλπόμενων.

Όλα τα περιθαλπόμενα παιδιά  έχουν πραγματοποιήσει εξετάσεις από ειδικευμένους ιατρούς (Νευρολόγο, Ορθοπεδικό, Ακτινολόγο, Μικροβιολογικές εξετάσεις κ.λπ), σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν από ιατρούς συνεργάτες του Κέντρου. Ελέγχεται καθημερινά η νοσηλευτική φροντίδα και γίνεται προσπάθεια για την ολοκληρωμένη νοσηλευτική και θεραπευτική φροντίδα, με τη βοήθεια Ιατρικού προσωπικού που μετακινείται για την κάλυψη του Κέντρου. Ο τρόπος αντιμετώπισης  της ιδιαιτερότητας του κάθε περιθαλπομένου γίνεται μετά από πρόσφατες ιατρικές γνωματεύσεις επιστημονικών συνεργατών του Κέντρου ή γιατρών όμορων νοσηλευτικών μονάδων.

Πραγματοποιήθηκε  έλεγχος στο  ΚΕΠΕΠ από την Ανεξάρτητη Αρχή  Συνήγορος του Πολίτη Κύκλος  Δικαιωμάτων του Παιδιού, δυο  φορές από τον Απρίλιο του  2010, όπου διατυπωθήκαν προφορικά  θετικές διατυπώσεις–επισημάνσεις, αφού διαπίστωσε και βελτιώσεις στη λειτουργία του Κέντρου σε σχέση με το παρελθόν.

Όσον αφόρα στο κτιριακό πρόβλημα  του ΚΕΠΕΠ, εξασφαλισθήκαν πιστώσεις  ύψους 60.000,00 ευρώ για τον ελαιοχρωματισμό  των νοσηλευτικών θαλάμων, που θα γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις της Παιδοψυχιάτρου, ώστε να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής. Με τη συνεργασία του ΥΥΚΑ με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, γίνεται προγραμματισμός για ανέργεση νέου κτιρίου σύγχρονων προδιαγραφών, για τη φιλοξενία των περιθαλπομένων του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών».
----------
ΚΚΕ Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την κατάσταση  που επικρατεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Το ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί από την δεκαετία του ‘80 στην περιοχή των Λεχαινών, τα 80 παιδιά που νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή και οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο χώρο της πρόνοιας.

Ελλείψεις μόνιμου προσωπικού – 10 μόνιμοι  νοσηλευτές για 80 παιδιά, με την βραδινή βάρδια να καλύπτεται από μια μόνιμη νοσηλεύτρια και από ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς μόνιμο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό (παθολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο), χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (βοηθούς θαλάμου, καθαρίστριες), σε κτίριο ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών (χωρίς κατάλληλα διαμορφωμένους και ασφαλείς χώρους για παιχνίδι και δημιουργική ενασχόληση), με ελλιπή χρηματοδότηση.

Προβλήματα  χρόνια που στη ρίζα τους βρίσκεται  η  πολιτική που έχει χαραχτεί και εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της ΕΕ και της τρόικας, και η οποία θεωρεί ότι η Υγεία και η Πρόνοια για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας.

Υπηρετούν την καπιταλιστική  ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τη στήριξη  των μονοπωλίων σε βάρος των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Και για  ακόμα μια φορά ακούσαμε τον υπουργό  Υγείας κ. Λοβέρδο να μιλάει ότι θα τοποθετηθούν πέντε άτομα προσωπικό. Τα ίδια έλεγε και τον περασμένο Δεκέμβρη μετά το σάλο που είχε προκύψει και τότε με την λειτουργία του ιδρύματος. Ούτε τον αριθμό των  δήθεν τοποθετήσεων που εξαγγέλλει δεν αλλάζει με σκοπό να καταπραΰνει το κοινό αίσθημα μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις!

Οι  εργαζόμενοι του ιδρύματος, οι γονείς αλλά και συνολικά οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες του νομού μας οφείλουν τώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα  και να απαιτήσουν ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, που σημαίνει Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους

 ΕΚ ΤΗΣ Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...