Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«Σπίτι – δουλειά, αυτή είν’ η αγροτιά…»


Αγροτικός νομός η Ηλεία αλλά δείτε γιατί είμαστε οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι έλληνες αγρότες, δουλεύουν περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους αγρότες αλλά αμείβονται λιγότερο.
Συγκεκριμένα, έρευνα της αμερικάνικης εφημερίδας καταδεικνύει ότι οι έλληνες αγρότες δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, έναντι 39 των Ισπανών, 36 των Γερμανών και μόλις 31 των Ολλανδών. Το δεδομένο αυτό καταρρίπτει τον μύθο ότι εμείς είμαστε οι τεμπέληδες και οι δυτικοευρωπαίοι οι εργατικοί.

Όσο για το προϊόν του μόχθου των αγροτών μας, δεν επιφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα αφού το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο σε ανταγωνιστικές χώρες, οι τιμές των προϊόντων χαμηλές και το «κράτος» των μεσαζόντων ισχυρό.

Η μοίρα του έλληνα αγρότη είναι καθορισμένη από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και εκείνους που τα ανέχονται, δηλαδή τους πολιτικούς. Κι ένας στίχος τραγουδιού του Θωμά Μπακαλάκου από τον δίσκο «Τα Αγροτικά» παραμένει διαχρονικός και επαληθεύεται διαρκώς: «Σπίτι – δουλειά, αυτή είν’ η αγροτιά…». Μέχρι πότε όμως;
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...