Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η εγκληματικότητα σε έξαρση


Τι και αν τα στοιχεία δείχνουν μείωση της μικροεγκληματικότητας; ...Αρκετοί κεντρικοί δρόμοι σε διάφορες πόλης της χώρας μόλις πέσει το σκοτάδι, γίνονται πραγματικά αδιάβατοι. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, βίαιες επιθέσεις και βιασμούς.







Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές της αστυνομίας για την εγκληματικότητα του 2010.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η εγκληματικότητα κυριολεκτικά θερίζει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας αφού κανείς πια δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στο σπίτι του ούτε στα μαγαζιά και στους δρόμους.

Εκτός από την «πρωταθλήτρια» Αττική αυξημένη εγκληματικότητα παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά και τα Ιόνια Νησιά.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι αυξημένη, οι κακοποιοί φαίνεται πως ακολουθούν διαφορετικές «τεχνικές» και πλέον δεν «χτυπούν» καταστήματα και τράπεζες, αλλά το έχουν «ρίξει» στην αρπαγή πορτοφολιών, τσαντών και κινητών τηλεφώνων.

Τι και αν, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 εφαρμόστηκε ο θεσμός της Δίκυκλης Αστυνόμευσης; Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η μείωση της εγκληματικότητας δεν έχει γίνει αισθητή στην πλειοψηφία των πολιτών, άσχετα με το τι λένε οι στατιστικοί δείκτες.

Η αλήθεια είναι πως οι πολίτες έχουν μια εντελώς διαφορετική αίσθηση. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο αστυνομικό δελτίο κάθε μέρας, κυριολεκτικά θα φρίξει με τα όσα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας.

Έχουν περάσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε μια μεσήλικη γυναίκα στα Πετράλωνα από δυο αλλοδαπούς με σκοπό τη ληστεία. Οι δυο κακοποιοί ξυλοκόπησαν με ανελέητο τρόπο την 53χρονη με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν τέτοια η δολοφονική μανία των κακοποιών, που της προκάλεσαν 17 συντριπτικά κατάγματα στο πρόσωπο, μόνο και μόνο για να της αφαιρέσουν όσα χρήματα είχε πάνω της.

Επίσης ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίθεση που δέχτηκε μια έγκυος γυναίκα στην Πάτρα από έναν τσαντάκια ο οποίος προκειμένου να της πάρει την τσάντα, την έριξε στο οδόστρωμα και την έσυρε στο δρόμο.

Και αυτά δεν είναι τα μόνα περιστατικά, την νύχτα το κέντρο της Αθήνας είναι απλησίαστο, καθώς συμμορίες πραγματικά «αλωνίζουν» την περιοχή στις προσπάθειες τους να έχουν υπό τον έλεγχο τους στην πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «μάχες» με λοστούς, τσεκούρια, σπαθιά και μαχαίρια στην «καρδιά» της πόλης.

Η κατάσταση δεν είναι και κατά πολύ διαφορετική σε περιοχές της επαρχίας. Απλά σας υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες «μάχες» συμμοριών στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, τις ομαδικές εφόδους λαθρομεταναστών σε φορτηγά στην Εγνατία, και τις «μάχες» σώμα με σώμα με τους οδηγούς προκειμένου να καταφέρουν να μπουκάρουν στα φορτηγά για να φύγουν από την χώρα. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς δείτε τι δήλωσαν σε επαρχιακό μέσο ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Κεντρικός Λιμενάρχης.

«Κάθε Τρίτη και Κυριακή φτάνουμε στο έσχατο σημείο. Καθημερινά έχουμε συμπλοκές, αλλά τις δύο αυτές ημέρες η κατάσταση ξεφεύγει», δηλώνει ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Μίαρης. «Διεξάγονται μάχες τόσο πέριξ της Εγνατίας, όσο και εκτός λιμανιού, αφού τεράστιες ομάδες μεταναστών συγκεντρώνονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο με σκοπό όταν κόψουν ταχύτητα τα φορτηγά, εκείνοι να επιχειρήσουν την είσοδό τους σε αυτά», σημειώνει ο κ. Μίαρης.
 
Ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ. Σταμάτης Ράπτης, επισημαίνει: «Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι μετανάστες έχουν αποθρασυνθεί». Το χαρακτηριστικό, όπως ο ίδιος λέει είναι ότι «την Τρίτη σκεφτήκαμε ακόμη και το κλείσιμο των πυλών του λιμανιού για κάποια ώρα, χωρίς τελικά να προχωρήσουμε».

Αν συνεχίζαμε θα μπορούσαμε να σας απαριθμήσουμε εκατοντάδες περιστατικά που συμβαίνουν σε καθημερινή συχνότητα και έχουν γεμίσει με φόβο την πλειοψηφία τόσο των πολιτών όσο και επαγγελματιών.

Η εγκληματικότητα σίγουρα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι όμως προφανές ότι η σύσταση ειδικών ομάδων, αμέσου επέμβασης δεν είναι από μόνη της ικανή να δώσει τη λύση, χρειάζεται πρωτίστως κάτι άλλο πιο σημαντικό, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ . 
 
Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί, σε πολλές των περιπτώσεων καλούνται να δράσουν με ελλιπή ή προβληματικά μέσα, δεδομένο που όπως είναι κατανοητό σε αρκετές περιπτώσεις τους καθιστά αναποτελεσματικούς.

Για να λυθεί το πρόβλημα κάποιοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι σοβαρά από πάνω. Πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται και με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να κατανοήσουν πως η οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική, οδηγούν σε έξαρση της εγκληματικότητας, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας, εθνότητας και φύλου.
 
Επειδή λοιπόν η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και επειδή δεν είναι λίγες πλέον εκείνες οι φωνές που τονίζουν πως θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, επειδή μία σπίθα χρειάζεται για να καταλήξει μια οργανωμένη κοινωνία σε ανεξέλεγκτη ζούγκλα, ας αρχίσουν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. 
 
ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΕΙ.
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...