Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Καφύρας προς Ρέππα: Υπάρχει κυβερνητική ασυνέπεια…


Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα ζητά με έγγραφό του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας για τα κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Καφύρας αναφέρει:

«Στις 11 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποίηθηκε πανηλειακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των Δημάρχων, μαζικοί Φορείς (ΕΒΕ – ΤΕΕ – ΓΕΣΕΒΕ κ.λ.π.), Βουλευτές του Νομού, με κύριο αντικείμενο τα μεγάλα έργα στο Νομό μας και η πορεία εκτέλεσης τους.

Με κύριο θέμα το Αεροδρόμιο «Νέα Ολυμπία» της Ανδραβίδας, αλλά και το θέμα της Ολυμπίας Οδού, του Λιμανιού του Κατακόλου, της λειτουργίας του Σιδηροδρόμου, του οδικού άξονα Πύργου – Ολυμπίας – Τρίπολης, αλλά και θεμάτων που δεν αφορούν το Υπουργείο σας όπως του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της λειτουργίας των ΤΕΙ, ομόφωνη ήταν η απόφαση όλων όσων συμμετείχαν ότι η υλοποίηση των έργων υποδομής στον Νομό Ηλείας έχει καθυστερήσει.

Η Ηλεία, η οποία υπέστη δύο τεράστιες καταστροφές (πυρκαγιές 2007 – σεισμός 2008), έχει την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής ώστε να τη βοηθήσει να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον και την ανάπτυξη.

Αντί γι΄αυτό κύριε Υπουργέ, βλέπουμε μια επιταχυνόμενη οπισθοδρόμηση.
Ο Νομός Ηλείας οδηγείται σε συγκοινωνιακό αποκλεισμό. Η Ολύμπια Οδός καθυστερεί ως προς την κατασκευή της, κόπηκε η συνδρομική επικοινωνία, δεν υπάρχει αεροδρόμιο, ο οριζόντιος οδικός άξονας προς Τρίπολη καθυστερεί και έχει απομείνει ως μέσο επικοινωνίας η παλιά Εθνική Οδός, η οποία βρίσκεται σε άθλια και επικίνδυνη για τους πολίτες κατάσταση.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήσαμε είναι το θέμα του αεροδρομίου «Νέα Ολυμπία» της Ανδραβίδας, ως αναγκαίο έργο υποδομής για την εξυπηρέτηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ηλεία, αλλά και της χρησιμοποίησης του για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Νιώθουμε ότι γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μία – τουλάχιστον μπορούμε να την ονομάσουμε ασυνέπεια – και ότι συνέχεια βρίσκονται δικαιολογίες για την μη υλοποίηση του. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αλλαγής χωροθετήσεων, αλλαγής αδειοδοτήσεων, νέων μελετών, αυξήσεων προϋπολογισμού και συχνών δυσκολιών, μεταφορά ευθυνών από το Υπουργείο στην ΥΠΑ, στην ΠΔΕ κ.λ.π., που τις θεωρούμε ως προσκόμματα για την μη υλοποίηση αυτού του αναγκαίου και σημαντικού έργου για την Ηλεία.

Φτάσαμε μάλιστα από τα 20-29,5εκ.€ που απαιτούντο, να έχει ανέβει ο προϋπολογισμός του έργου στα 76.500.000€, χωρίς μάλιστα σε αυτά να περιλαμβάνονται ο αναγκαίος τεχνικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ο δρόμος σύνδεσης με την Εθνική και την Ολύμπια Οδό, που κατά την εκτίμηση μας θα υπερβούν τα 15.000.000€.

Ένας από τους λόγους λοιπόν που ζητάμε τη συνάντηση αυτή, είναι να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου, θέμα που μάλιστα το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός κύριος Γεώργιος Παπανδρέου.

Η εκτίμηση μας είναι ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, το αεροδρόμιο μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα, αφού είναι απολύτως ώριμο έργο και να λειτουργήσει πολύ γρήγορα, με προσωρινή λύση (μέχρι να κατασκευαστούν τα υπόλοιπα έργα – τροχιόδρομος, χώρος στάθμευσης κ.λ.π. - ) με τον υπάρχοντα χώρο στάθμευσης και τροχιόδρομου που χρησιμοποιούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία εν ανάγκη μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο ή σε άλλο αεροδρόμιο.

Κύριε Υπουργέ,
Επίσης θα ήθελα να συζητήσουμε και τα εξής θέματα που συνοπτικά σας αναφέρουμε:

    Ολύμπια Οδός. Στο σημαντικό αυτό έργο για το Νομό μας υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα η διακοπή των εργασιών λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων στον Καϊάφα και στην παραλιακή περιοχή της Ζαχάρως, η αναγκαιότητα της ανατολικής χάραξης και η αξιοποίηση των χρηματικών πόρων που εξοικονομούνται από αυτό και τη δυνατότητα επέκτασης της Ολυμπία Οδού προς την Αρχαία Ολυμπία. Σε αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με το υφιστάμενο εθνικό οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, το αεροδρόμιο και τον οικιστικό ιστό.  

    Λιμάνι Κατακόλου. Η σημασία του λιμένος Κατακόλου αποδεικνύεται από τους 1.000.000 τουρίστες που το επισκέπτονται.
Η οριστική έγκριση του νέου Προγραμματικού Σχεδίου – Master Plan του λιμένος, η έγκριση των έργων για νέους χώρους υποδοχής και ανάπλασης της χερσαίας ζώνης ύψους 3.600.000€, της κατασκευής των συμπληρωματικών έργων για την προστασία του λιμένος που αφορούν την νέα νησίδα παραβολής, την διαπλάτυνση του παραλιακού κρηπιδώματος και της επέκτασης του προσήνεμου μώλου ύψους 3.600.000€ και η οδική σύνδεση του λιμανιού με το υπάρχον οδικό δίκτυο και την Ολύμπια Οδό, είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την τυπικά καλή λειτουργία του λιμένος και τη διαχείριση και την εξυπηρέτηση του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που έχει.  

    Σιδηρόδρομος. O σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Ηλείας, του Νομού που λειτούργησε για πρώτη φορά εκτός Αθηνών ο σιδηρόδρομος, δεν είναι μπορεί να γίνει αποδεκτός, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η λειτουργία ενός βιώσιμου σιδηρόδρομου και όχι το σταμάτημα του στην Πάτρα, αλλά και η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας, είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας.

    Οδικός Άξονας Πύργου – Ολυμπίας – Τρίπολης. Ο οριζόντιος οδικός άξονας της Πελοποννήσου είναι αναγκαίος, όπως άλλωστε και εσείς γνωρίζετε, γιατί ενώ ενοποιεί την ανατολική, δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, υπάρχει εξέλιξη από την πλευρά της Αρκαδίας, για τον Νομό Ηλείας απαιτείται η ολοκλήρωση του τμήματος Λιναριά – Λούβρου μήκους 3,7χλμ, που απαιτείται να πέσει εδώ και πολλά χρόνια ο τελευταίος ασφαλτικός τάπητας και η κατασκευή του τμήματος Λούβρο – κόμβος Άσπρων Σπιτιών μήκους 7,7χλμ.

Κύριε Υπουργέ,

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον Νομό μας, θα τον βοηθήσουνε να προχωρήσει στον δρόμο της ανάπτυξης και επιτέλους η Ηλεία να δει την ελπίδα να της χαμογελάει. 

Επίσης κύριε Υπουργέ, είναι θέματα τα οποία έχει εξαγγείλει και έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για την Ηλεία και στην Ηλεία. Συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Αναγέννησης και Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που έχει εξαγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ για την Ηλεία και για το οποίο έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

Η αναγκαιότητα των προτάσεων μας για τα έργα υποδομής έχει τύχει και της αποδοχής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κατά την συνεδρίαση του στις 14 Φεβρουαρίου 2011.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλα αυτά, όπως αναφέραμε και στην αρχή, ζητάμε συνάντηση μαζί σας κατά την οποία θα σας επισκεφθούμε επιτροπή των Δημάρχων, των Φορέων και των Βουλευτών της Ηλείας, σε σύντομο χρόνο παρ’ όλο του βεβαρημένου προγράμματος σας και των ιδιαιτέρων δυσκολιών που αντιμετωπίζετε στο Υπουργείο σας.   


Με ιδιαίτερη τιμή
Χαράλαμπος Καφύρας

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Εκ μέρους των Δήμων, των Φορέων
και Βουλευτών Ηλείας» 

iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...