Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο έντυπος Τύπος της Ηλείας για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


Περίοπτη θέση στις έντυπες εκδόσεις των ημερησίων εφημερίδων της Ηλείας ΠΡΩΤΗ και ΠΡΩΙΝΗ κατέλαβαν τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Δημήτρη Ζιάκα και Κώστα Γιάλπα αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας...
... τις τελευταίες ημέρες για το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών.
εφημερίδα ΠΡΩΤΗ (16/2)
του Δημήτρη Ζιάκα
dimziak@gmail.com

Ξανά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Συγκλονιστικές τηλεοπτικές εικόνες κάνουν από χθες το γύρω της Ελλάδας
Υποσχέσεις Λοβέρδου, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα

Από τη Δευτέρα θα προσληφθούν στο ίδρυμα 5 άτομα


Στο προσκήνιο επανέρχεται για ακόμη μία φορά το φλέγον ζήτημα των συνθηκών λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών, το οποίο από χθες απασχολεί και πάλι το πανελλήνιο με την κρατική τηλεόραση και Αθηναϊκές εφημερίδες να πραγματοποιούν ειδικά αφιερώματα και τους αρμοδίους να υπόσχονται λύσεις που θα διασφαλίσουν το αυτονόητο: τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Το θέμα ξεκίνησε από ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iliatora.gr η οποία ανάρτησε ένα συγκλονιστικό κείμενο, καταστάλαγμα των εντυπώσεων μιας εθελόντριας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, από το διάστημα που έμεινε στο ίδρυμα παρέχοντας φροντίδα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται σε αυτό. Η νεαρή φοιτήτρια από το εξωτερικό, βρέθηκε μαζί με άλλους εθελοντές το 2009 στο ΚΕΠΕΠ, προσφέροντας εθελοντική εργασία για περίπου έξι μήνες. Όπως και οι άλλοι εθελοντές που έκαναν μια συνολική έκθεση για αυτά που είδαν και έζησαν εκεί, έτσι και η φοιτήτρια παρέθεσε τις εντυπώσεις της, μέσα από τις οποίες εξάγεται ένα κυρίαρχο συμπέρασμα: πολλά μπορούν να αλλάξουν στο ΚΕΠΕΠ, αρκεί να ενδιαφερθούν εκείνοι που πρέπει.
Μαζί με το άρθρο της η συγκεκριμένη φοιτήτρια έστειλε στο iliatora.gr φωτογραφίες με παιδικά χέρια δεμένα στα κάγκελα των κρεβατιών – κλουβιών, εικόνες που πραγματικά σοκάρουν.

«Ακολούθησε χθες πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η οποία επίσης δημοσίευσε τις φωτογραφίες. Επιπλέον το θέμα φιλοξενήθηκε στις πρωινές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Η ΝΕΤ εξάλλου έπαιξε στο κεντρικό της δελτίο ειδήσεων χθες το βράδυ το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα η παρουσιάστρια Έλλη Στάη φιλοξένησε τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργο Μαρινόπουλο, ο οποίος με τηλεοπτικό συνεργείο εισήλθε στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με παιδιά τα οποία είναι δεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους. (Όπως είπε και η διοικήτρια του ιδρύματος το δέσιμο των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια γίνεται για την ασφάλειά τους, μετά από γραπτή οδηγία του ψυχιάτρου που συνεργάζεται με το ίδρυμα).

Δέσμευση Λοβέρδου

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Γιάννη Λοβέρδου στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο οποίος εξήρε το έργο της Διοικητού του ιδρύματος κα Μαζαράκη τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει κάνει απίστευτα πράγματα βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας του ιδρύματος. Ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση με προσωπικό το  ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου θα πιάσουν δουλειά ακόμα 5 άτομα ενώ σε βάθος χρόνου θα προσληφθούν άλλα 3 (σύνολο 8). Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη κατασκευής και νέου κτιρίου.

Μένει να δούμε αν ύστερα απ’ όλα αυτά ήρθε επιτέλους η ώρα η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Να προχωρήσει άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ώστε πραγματικά να πάψει να αποτελεί, όπως πολύ σωστά έγραψε και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «αποθήκη παιδικών ψυχών». Μόνο έτσι θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Παρέμβαση Τάκη Αντωνακόπουλου για ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή  Τάκη Αντωνακόπουλου, σχετικά με τα δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο, που αφορούσαν την λειτουργία του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Σε επικοινωνία με τον Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνο για την Πρόνοια, κ. Κατριβάνο στον οποίο πρότεινε άμεσα να κατέβει στην Ηλεία και να γίνει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων παραγόντων. Εξέφρασε στον Γραμματέα την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την άμεση προκήρυξη της θέσης του γενικού γιατρού ή παιδιάτρου. Ο κ. Κατριβάνος, ήδη εξήγγειλε άμεσες προσλήψεις προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς επίσης και μέσω της διαδικασίας του επικουρικού προσωπικού.

----------

εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ (17/2)
του Κώστα Γιάλπα
«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών πρώτο θέμα σε ΝΕΤ και Αθηναϊκό τύπο

Παρέμβαση Λοβέρδου και δεσμεύσεις για άμεσες προσλήψεις


Η διάσταση που πήρε το θέμα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τόσο στην κρατική τηλεόραση τον Αθηναϊκό Τύπο, αλλά και από το site Iliatora.gr, φέρνει στο προσκήνιο ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά την φιλοξενία των παιδιών στο ίδρυμα.

Το ντόμινο των αντιδράσεων ξεκίνησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 9 το βράδυ της Τρίτης με την Έλλη Στάη. Mετά το αναλυτικό ρεπορτάζ του καναλιού με τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε ο Γιώργος Μαρινόπουλος παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στην παρέμβασή του ο κ. Λοβέρδος είπε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα τοποθετηθούν στο ΚΕΠΕΠ πέντε άτομα, χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς τις ειδικότητές τους, στην προσπάθεια να ενισχυθεί το προσωπικό του ιδρύματος ώστε να βελτιωθεί όσο γίνεται η διαβίωση των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στο ΚΕΠΕΠ τον τελευταίο χρόνο και εξήρε τις προσπάθειες της διοικήτριας κ Άννας Μαζαράκη.

Αντίστοιχα, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στη χθεσινή της έκδοση έχει πρώτο της θέμα το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, αφιερώνοντας τρεις εσωτερικές της σελίδες στο μείζον αυτό ζήτημα (με ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου) και εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη συγκλονιστική έκθεση Αγγλίδας φυσιοθεραπεύτριας, αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, που εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων από τις 26 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών συστάθηκε με το ΦΕΚ 153/27-8-87 και λειτουργεί από το 1987. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ανήκε έως τις 10/8/03 στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ-ΠΙΚΠΑ). Με την εφαρμογή του Ν. 3106/10-2-03 το ΚΕΠΕΠ ανήκει στο ΠΕΣΥΠ Δυτικής Ελλάδας. Σκοπός του ήταν η φροντίδα και η περίθαλψη παιδιών από 6-18 ετών που πάσχουν από σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, με ή χωρίς σωματικές αναπηρίες, οι οποίες δεν επιδέχονται βελτίωση.

Η απάντηση του ΓΓ Πρόνοιας


Απαντώντας στα χθεσινά δημοσιεύματα ο γ.γ. Πρόνοιας Γεώργιος Κατριβάνος χαρακτηρίζει «Αναγκαίο κακό» τη χρήση ιμάντων για την καθήλωση των τροφίμων σε ιδρύματα όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, για «να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια», που γίνεται «υπό την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων».

Ο κ. Κατριβάνος παραδέχεται πως «κανέναν δεν κάνουν περήφανο τέτοιες δομές». «Αναγνωρίζω σαφώς», προσθέτει, «ότι η καθήλωση ενός περιθαλπόμενου με ιμάντες καταστρατηγεί σε μεγάλο βαθμό τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, όμως πάνω από αυτά είναι το δικαίωμα της ίδιας της ζωής. Με δεδομένο τη βαριά νοητική υστέρηση, η καθήλωσή τους με ιμάντες κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών, για να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια. Ολες οι παραπάνω ενέργειες γίνονται υπό την καθοδήγηση των επιστημονικών φορέων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών».

«Δυστυχώς», αναφέρει, «είναι γεγονός ότι ανάμεσα στις προνοιακές μας δομές υπάρχουν και δομές, όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, που περιθάλπουν παιδιά από 6 έως 18 ετών με βαριά νοητική υστέρηση και αυτοκαταστροφικές τάσεις», ενώ παραδέχεται πως «όλα αυτά τα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ακόμη και τα κτήρια».

Ο γ.γ. ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτηρίου και με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ γίνεται προγραμματισμός για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση ενός νέου κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών για τη φιλοξενία των περιθαλπομένων.

Ο κ. Κατριβάνος παραδέχτηκε και το θέμα με την έλλειψη προσωπικού και επισημαίνει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις διαδικασίες πρόσληψης, «όπως υποσχέθηκε και ο υπουργός Υγείας, και συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό». «Σύντομα», προσθέτει, «θα τοποθετηθούν ακόμα 3 νοσηλευτές από επικουρικό προσωπικό καθώς και ένας φυσιοθεραπευτής από τον ΑΣΕΠ, ο οποίος θα αναπληρώσει άτομο που δεν αποδέχτηκε την τοποθέτηση στο ΚΕΠΕΠ».

Ερώτηση Δημητρουλόπουλου


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα περίθαλψης (κλειστής) το οποίο φιλοξενεί 80 παιδιά με αναπηρίες από όλη την Ελλάδα. Από το 1993 έως το 2004 υπήρξε πρότυπο «ανοικτής» περίθαλψης και αποκατάστασης αναπήρων παιδιών με διεθνείς διακρίσεις οι οποίες είχαν φτάσει να προβληθούν σε εκτενές ρεπορτάζ του Τηλεοπτικού Καναλιού Channel 4 του Λονδίνου. Για πάνω από δέκα χρόνια  λειτουργούσε  στη λογική της κοινωνικοποίησης και εξέλιξης των παιδιών και το άνοιγμα του Κέντρου στην κοινωνία, την οργάνωση δραστηριοτήτων κατάρτισης (και ψυχολογικής αποφόρτισης) του προσωπικού και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της αναπηρίας.  Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήταν, επίσης, το πρώτο κρατικό κέντρο στο οποίο είχε εγκατασταθεί και λειτουργήσει πρότυπη μονάδα ιατρο-κοινωνικής τηλεπαρέμβασης. Ας σημειωθεί ότι έως το 2004, η Διοίκηση του Κέντρου ασκούσε τα καθήκοντά της αμισθί, ενώ από το 2004 και έπειτα η Διοίκηση είναι έμμισθη.

Επειδή η συντονισμένη προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε μέχρι το 2004 έχει εντελώς αποδομηθεί και από πλευράς ουσίας δράσεων δεν μιλάμε για παροχή ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ,

Επειδή η διαιώνιση καταγγελιών αδιαφορίας και κακομεταχείρισης παιδιών με αναπηρίες φανερώνουν με το πιο έκδηλο τρόπο  την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει και να οικοδομήσει όρους λειτουργικής και ουσιαστικής ενσωμάτωσης που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του συνόλου των δυνατοτήτων των παιδιών με αναπηρίες και την ψυχολογική στήριξη των οικογενειών και του προσωπικού». Καταλήγοντας ο κ Δημητρουλόπουλος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να του γνωστοποιήσει τις ενέργειες που θα αναλάβει  για την ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στο πλαίσιο μιας νέας λογικής προνοιακής δομής «ανοικτής» περίθαλψης και αποκατάστασης;

Το Υπ. Υγείας ωραιοποιεί την πραγματικότητα

Άλλη εικόνα δίνει το Υπουργείο Υγείας για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε σχέση με τις μαρτυρίες των εθελοντών που εργάστηκαν σε αυτό και οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε δύο Αναφορές που κατέθεσε επί του θέματος ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε τρεις Αναφορές τους τελευταίους μήνες για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών για τις δύο εκ των οποίων έλαβε απάντηση με καθυστέρηση 3 μηνών ενώ για την τρίτη που αφορούσε την έκθεση με τις καταγγελίες των εθελοντών που εργάστηκαν στο ΚΕΠΕΠ δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης κατέθεσε χθες και νέα Αναφορά επί του θέματος, στην οποία διαβίβασε την ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  «Ε.Σ.Α.με.Α».


----------

Εκτός από τα σημερινά εκτενή ρεπορτάζ των Αθηναϊκών ΜΜΕ, το θέμα του ΚΕΠΕΠ απασχόλησε γι' άλλη μια μέρα το ΙΟΝΙΟΝ FM (www.ionionfm.gr) και την εκπομπή "Πρωινή Περίπολος", με τους συντελεστές της εκπομπής Γιώτα Αργυροπούλου και Δημήτρη Κολόκα να συνομιλούν με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Μάκη Νοδάρο. Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα εδώ
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...