Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η εμπλοκή με το PSI φέρνει εκλογές


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφραζε χθες την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, το…
θρυλικό πλέον PSI, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται η βιωσιμότητα του Μνημονίου ΙΙ, όπως συμφωνήθηκε αυτό στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 27 Οκτωβρίου. Και φυσικά, η βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου, επομένως ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.


Φαίνεται ωστόσο ότι η παραπάνω διατυπωθείσα αισιοδοξία από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, δεν απηχεί… επαρκώς την πραγματικότητα. Πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλούν για «δύσκολες διαπραγματεύσεις», χωρίς να λείπουν και εκτιμήσεις περί αδιεξόδου, με επίκεντρο το κατά πόσο η Ελλάδα… θα υποκύψει, και θα δεχθεί τα ομόλογα που θα «κουρευτούν», να καλύπτονται από το βρετανικό δίκαιο. Επομένως, να μην επιδέχονται νέο, μελλοντικό «κούρεμα».
Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί «ναυαγίου», επιβεβαιώνει και η γαλλική εφημερίδα «Les Echos», η οποία αποκαλύπτει ασυμφωνία στους τρόπους εφαρμογής της ανταλλαγής ομολόγων, που οδήγησε σε αποχώρηση από την αρμόδια επιτροπή, τους εκπροσώπους ισπανικής επενδυτικής εταιρείας.
Η γενική εκτίμηση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI ως το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι πηγαίνουν πίσω οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα. Τη στιγμή που ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, προσδοκούσε ότι θα είχε επιτευχθεί συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας.
Οι νεφελώδεις εξελίξεις γύρω από το PSI φέρνουν ακόμη πιο κοντά την αναγκαιότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, και να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον. Χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει άλλος.
21.12.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...