Δεν θα δοθούν «ψίχουλα» για το πράσινο σκουλήκι


Δεν θα δοθούν «ψίχουλα» για το πράσινο σκουλήκι
Από τα ΠΣΕΑ και όχι από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν οι Βαμβακοπαραγωγοί της Ηλείας και των υπολοίπων Νομών που παράγουν βαμβάκι για τις προσβολές από το πράσινο σκουλήκι. Οι αποζημιώσεις θα είναι...
...εξατομικευμένες και θα αφορούν ορισμένους παραγωγούς (κατά πληροφορίες, εκείνους που έχουν ζημιά άνω του 50%).

Όπως πληροφορούμαστε η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη και με τη συμμετοχή του Ηλείου  υφυπουργού κ. Γιάννη Κουτσούκου, των διοικήσεων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εξατομίκευση των ζημιών θα γίνει μόνο με βάση τα τιμολόγια προσκόμισης βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια και με βάση τον μέσο όρο παραγωγής κάθε αγρότη την περασμένη τριετία.

Δηλαδή, αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο στους αγρότες που η παραγωγή τους είναι φέτος μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με το μέσο όρο της περασμένης τριετίας με βάση πάντα τα τιμολόγια πώλησης βάμβακος ενώ θα αξιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το ποσό ανά στρέμμα δεν έχει αποσαφηνισθεί  αλλά  όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούκος χθες στη Βουλή «δεν θα είναι ούτε 2 ούτε 3 ούτε 8 ευρώ ανά στρέμμα αλλά περισσότερα. Δεν ισχύουν όσα λέγονται για «ψίχουλα», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε πραγματικούς αγρότες με διαφάνεια και αφού πρώτα η Ελλάδα πάρει την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κουτσούκος κατέστησε ταυτόχρονα σαφές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει ό,τι έγινε με το «πακέτο Χατζηγάκη» για το οποίο επισήμανε ότι «το 67% των 450 εκατ. ευρώ δόθηκε σε ετεροεπαγγελματίες αγρότες». Ταυτόχρονα, επανέλαβε όσα είπε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ότι δηλαδή «το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι δεν είναι στη διάσταση που το θέτουν οι αγρότες» και ότι «έχουν γίνει δειγματοληψίες και έχουν εντοπιστεί ακαλλιέργητα χωράφια».

Επανέλαβε επίσης ότι θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σ’ όλους τους πραγματικούς παραγωγούς και διαβεβαίωσε ότι «σε λίγες ημέρες θα ξέρει ο κάθε αγρότης τι δικαιούται και πότε θα το πάρει». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «με την πολιτική της χρέωσε τον ΕΛΓΑ με 3,8 δισ. ευρώ».
iliatora

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ