Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Οι αλλεργίες δεν είναι «προνόμιο» της... άνοιξης

Αιτίες και συμπτώματα για... φθινοπωρινές ενοχλήσεις

Παρότι γενικά, όταν αναφερόμαστε στα αλλεργικά νοσήματα η σκέψη μας ανατρέχει στην περίοδο της άνοιξης, είναι γεγονός ότι ακόμα και τη φθινοπωρινή περίοδο, κάποια ευαίσθητα άτομα μπορεί να υποφέρουν από αλλεργικά συμπτώματα.

Όσον αφορά στις αναπνευστικές αλλεργίες, άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα σε γύρεις φυτών που ανθοφορούν τη φθινοπωρινή περίοδο, όπως το ζιζάνιο περδικάκι, μπορεί να παρουσιάσουν καταρροή, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη και στα μάτια, ακόμα και άσθμα μετά από έκθεση στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.

Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι που ενδέχεται να παρουσιάζονται αυτή την εποχή μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων λόγω διασποράς των γύρεων. Επίσης, σημαντικά αλλεργιογόνα που αφορούν μεγάλη μερίδα των αλλεργικών ατόμων είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Το είδος των υπεύθυνων αλλεργιογόνων σε κάθε εποχή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Ως εκ τούτου, τα αλλεργικά άτομα θα ήταν φρόνιμο να ενημερώνονται από τα ειδικά δελτία γύρεων για να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Τα αλλεργικά άτομα που έχουν ιστορικό τέτοιων αντιδράσεων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις φθινοπωρινές τους εξορμήσεις και να έχουν πάντα μαζί τους ειδικό set με φάρμακα αμέσου αντιμετώπισης ενδεχόμενης συστηματικής αναφυλαξίας.

Οι αλλεργικές δερματοπάθειες μπορεί να απασχολήσουν κάποια άτομα ακόμα και το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα η κνίδωση εκ ψύχους, μια κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση στο ψύχος, στα ευαίσθητα άτομα παρουσιάζεται και με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσούλες, παρότι είναι συχνότερη το καλοκαίρι με τα θαλάσσια μπάνια.

Οι τροφικές και φαρμακευτικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή, αλλά ίσως το φθινόπωρο είναι συχνότερα τα περιστατικά τροφικής αλλεργίας από εποχιακά τρόφιμα, όπως τα σταφύλια.

Τέλος η ατοπική δερματίτιδα, που είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και έχει μια μακροχρόνια πορεία, αρχίζει να επιδεινώνεται από το φθινόπωρο, με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γενικά είναι σε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για όλα τα προαναφερόμενα αλλεργικά νοσήματα θα πρέπει να γίνεται ανάλογος ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος και να δίδονται στον ασθενή σαφείς οδηγίες τόσο για την πρόληψη και την αποφυγή των εκλυτικών τους παραγόντων, όσο και για τους τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...