Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Φρένο» στις δασικές καταπατήσεις


«Φρένο» στις δασικές καταπατήσεις
Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στις καταγγελίες που είχαν γίνει από ερευνητές του δικτύου WWF Ελλάς, για καταπατήσεις στην Ηλεία, στο πλαίσιο της δράσης «Παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων της Πελοποννήσου».
Όπως αναφέρει σήμερα και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε άμεση εντολή (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=661&language=el-GR) και στα δασαρχεία του νομού να προχωρήσουν το ξερίζωμα όσων ελαιοδέντρων έχουν φυτευτεί σε καμένες δασικές εκτάσεις. Το θέμα είχε αναδείξει σε σχετικό ρεπορτάζ το ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ από τις 21 Οκτωβρίου, όταν οι αναφορές του δικτύου WWF Ελλάς έφτασαν και στα δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας.

Οι μισές τουλάχιστο από τις εβδομήντα περίπου αναφορές, αφορούν τις περιοχές που ανήκουν στο Δασαρχείο Πύργου και 27 για καταπατήσεις στα όρια του δασαρχείου Ολυμπίας.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη διερεύνηση των καταγγελιών, προέκυψε ότι υπήρξαν πράγματι καταπατήσεις, κυρίως σε δασικές εκτάσεις που γειτνιάζουν με αγροτικές ιδιόκτητες εκτάσεις, οι οποίες επεκτείνονται προς το καμένο δάσος.

Το έγγραφο που έστειλε στα δασαρχεία το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται νομολογία του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι:
«… υπό την αντίθετη εκδοχή, τα δάση ή οι δασικές εκτάσεις, τα οποία με τη φύτευση ή την καλλιέργεια, εντός αυτών μη δασικών φυτών μετατρέπονται αυθαιρέτως σε γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις, δεν θα μπορούσαν να ανακτήσουν τη δασική τους μορφή ακόμη και όταν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα, αφού τα μη δασικά είδη θα παρέμεναν στις εκτάσεις αυτές και θα εμπόδιζαν την αναγέννηση της δασικής βλαστήσεως, δεδομένου ότι η πρόβλεψη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων εις βάρος του υπαιτίου μπορεί μεν να αποτελεί παράγοντα αποθαρρυντικό για τη συνέχιση της παράνομης καλλιέργειας, δεν αρκεί όμως για την απομάκρυνση των μη δασικών φυτών και κατ’ επέκταση, για την αναγέννηση της δασικής βλαστήσεως των εν λόγω εκτάσεων…».

Η ίδια νομολογία αναφέρει ακόμη ότι και κτίσματα που τυχόν εντοπιστούν μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις θα πρέπει να κατεδαφίζονται.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...