Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ο Άη Βασίλης ήρθε από το … Πακιστάν!

Κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος και λίγο πιο κάτω, κατά μήκος της Ερμού, δεκάδες Άγιοι Βασίληδες πουλούν τις…
υπηρεσίες τους σε μικρούς και μεγάλους! Κάθε χρόνο η Αθήνα στολίζεται, μόνο που τελευταία ενσωμάτωσε στο εορταστικό της πνεύμα και το … μεταναστευτικό της στοιχείο.

Οι Άγιοι Βασίληδες –ήταν που δεν ήταν «Έλληνες» από πλευράς εθίμου- τώρα άλλαξαν και χρώμα. Μαύροι, κίτρινοι, αλλά και γαλανομάτηδες φόρεσαν τη λευκή τους γενειάδα, ντύθηκαν με την κόκκινη στολή και βγήκαν στους δρόμους για το μεροκάματο.

Άγιοι Βασίληδες από το Πακιστάν, από το Αφγανιστάν, Κούρδοι, Νιγηριανοί και Αλβανοί. Αλλοδαποί που «νοικιάστηκαν» από κάποια καταστήματα για να στέκονται έξω από αυτά και να προσελκύουν κόσμο, πληρώνονται από φωτογράφους για να φωτογραφηθούν με παιδιά και να πάρουν μια μικρή προμήθεια για την συνεισφορά τους, ή ντύθηκαν μόνοι τους και πουλάνε ότι και τον προηγούμενο καιρό -από κινητά, χαρτομάντηλα, μέχρι μπαλόνια, ξηρούς καρπούς, και γλειφιτζούρια.

Αυτοδιορισμένοι Αη Βασίληδες, διαθέτουν εαυτόν για φωτογραφήσεις ζητώντας από 5 εως 15 Ευρώ.

Εποχιακοί επαγγελματίες, εκμεταλλεύονται τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν αυτό πάει κόντρα στην κουλτούρα τους, στα έθιμά τους, στη θρησκεία τους.

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...