Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έκαναν την πατάτα… χαβιάρι!


Σε μια περίοδο που ο πολίτης δοκιμάζεται σκληρά από την άγρια λιτότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή, η τιμή της πατάτας, της πιο ταπεινής και προσιτής στο λαό τροφής, έφτασε τελικά να πωλείται σε κάποιες εγχώριες αγορές προς ένα ευρώ το κιλό!
Τα δραματικά γεγονότα της Αιγύπτου, χώρας εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων πατάτας προς τη χώρα μας, έχουν παγώσει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς - χονδρέμποροι να προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα αυξάνοντας την τιμή στα διαθέσιμα αποθέματα πατάτας. Και είναι γνωστό ότι, σημαντική ποσότητα από αυτή την αιγυπτιακή πατάτα «βαπτίζεται» ελληνική με συνοπτικές διαδικασίες, αποφέροντας υπερκέρδη στους «νονούς».

Η Ηλεία, που είναι ένας νομός με σημαντικό μερίδιο στην συνολική παραγωγή πατάτας στη χώρα, δεν έδωσε φέτος τις αναμενόμενες ποσότητες εξαιτίας των καταστροφικών επιδράσεων του καιρού, το περασμένο φθινόπωρο. Έτσι, οι χονδρέμποροι προκειμένου να μην χάσουν χρήμα, μετακυλούν τη χασούρα στους πολύπαθους καταναλωτές.

Εκτός των άλλων, υπάρχει και ο κίνδυνος να ακολουθήσουν αλυσιδωτές αυξήσεις και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, με αφορμή την αύξηση της τιμής της πατάτας. Όλα αυτά σ’ ένα κράτος όπου τα συμφέροντα του αγρότη και του καταναλωτή υποκύπτουν στα μεγάλα συμφέροντα των εισαγωγέων και κάθε επιτήδειου που κάνει κερδοσκοπικά παιχνίδια κάτω από τη «μύτη» της κυβέρνησης.

Υπάρχει άραγε ελπίδα;

Πέλεκυς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...