Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το έθιμο της κολοκυθόπιτας «τ’ Αη Θοδώρων» στην Ηλεία


Το έθιμο της κολοκυθόπιτας «τ’ Αη Θοδώρων» στην Ηλεία
Η κολοκυθόπιτα είναι η "σπεσιαλιτέ" της κυρά Ελένης από την Μαγούλα, η οποία τηρεί πιστά το έθιμο κάθε γιορτή των Αγίων Θεοδώρων.

Η παρασκευή γλυκιάς κολοκυθόπιτας, είναι ένα έθιμο από τα πολύ παλιά χρόνια που ακόμη συνηθίζεται να φτιάχνεται στα χωριά της Ηλείας, ιδίως στην περιοχή του πρώην Δήμου Ωλένης, την ημέρα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων.
Οι νοικοκυρές από μέρες πριν, καθάριζαν τις μεγάλες γλυκοκολοκύθες  με το φανταχτερό πορτοκαλί χρώμα και αφού τις κομμάτιαζαν τις έβραζαν μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό. Εν συνεχεία αυτό το μείγμα το στράγγιζαν σε τουλουπάνι και αφού πρόσθεταν αγνά υλικά, όπως καρύδια, καβουρδισμένο σησάμι, λάδι και αρωματικά μπαχαρικά, το δίπλωναν μέσα σε φύλλο που άνοιγαν με τα χεράκια τους και γινόταν ιδιαίτερα τραγανό μόλις ψηνόταν.

Αφού τα έβγαζαν από τον ξυλόφουρνο, τα σιρόπιαζαν στο ταψί με συνδυασμό ζάχαρης, μελιού και κανέλας, και η μοναδική νοστιμιά τους ήταν ευωδιαστή και θεϊκή. Τέτοια γεύση είναι πραγματικά ασύγκριτη με οποιαδήποτε παραδοσιακό γλύκισμα αυτού του είδους.

Στη Μαγούλα πάντως, αυτό το έθιμο καλά κρατεί και σε όποιο σπίτι πάει κανείς επίσκεψη, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων, υπάρχει – δεν υπάρχει εορτάζων, δεν φεύγει αν δεν λάβει το βασικό κέρασμα, που δεν είναι άλλο από το γλύκισμα της σπιτικής κολοκυθόπιτας. Η κυρία Ελένη Κουρμπανά είναι μια από τις παλιές νοικοκυρές που τηρούν το έθιμο και δέχθηκε να φωτογραφηθεί για το iliatora.gr την ώρα που παρασκεύαζε την κολοκυθόπιτά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παραδοσιακό γλύκισμα δεν το παρασκευάζουν άλλη περίοδο παρά μόνο κατά την γιορτή των Αγίων Θεοδώρων.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...