Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ποιοι δικαιούνται και πώς θα πάρουν το μειωμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος


Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Άρχισε από τη 1η Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Η τιμή του είναι 10% ή 20% χαμηλότερη από το ισχύον, σημερινό οικιακό τιμολόγιο και απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους. Το ΚΟΤ παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά:

1. Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Αφορά αποκλειστικά στην κατανάλωση της κυρίας κατοικίας τους και η τιμή του είναι κατά 10% ή 20% χαμηλότερη από το σημερινό Οικιακό Τιμολόγιο.

2. Ποιες είναι παροχές για τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

Η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και αφορά στους τετραμηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται στο έτος αυτό.

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κάθε τετράμηνο του έτους, για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης μέχρι τις 800 kWh, εφόσον η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωσή τους είναι μεγαλύτερη από 200 kWh και μικρότερη από το όριο κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία τους. Εάν για κάποιο τετράμηνο του έτους ένταξης δεν πληρείται η προϋπόθεση αυτή, τότε δεν θα εφαρμόζεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά για τη συνολική κατανάλωση του συγκεκριμένου τετραμήνου θα εφαρμόζεται το ισχύον κάθε φορά οικιακό τιμολόγιο. Για τον καθορισμό του ορίου κατανάλωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει νυχτερινού τιμολογίου.

Η κατανάλωση πέραν των 800 kWh και μέχρι το όριο κατανάλωσης κάθε κατηγορίας, τιμολογείται με βάση το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου;

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής για ένα έτος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να :

• έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του στο όνομά του. Αν δεν έχει, θα πρέπει να προχωρήσει πριν την υποβολή της αίτησης στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομά του

• πληροί τις προϋποθέσεις μίας από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.

4. Ποιες είναι οι κατηγορίες καταναλωτών που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Όσοι είναι άτομα με αναπηρία ≥67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ≥67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

5. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Τιμολογίου;

Ο πιο εύκολος τρόπος για την υποβολή αίτησης ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, ουρές αναμονής κ.λπ., είναι από την ιστοσελίδα των Διαχειριστών των Δικτύων (ΔΕΗ ΑΕ – www.dei.gr).

Επίσης, είναι δυνατή η τηλεφωνική υποβολή αίτησης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ ΑΕ (210 929 8000).

Τέλος, από 18 Οκτωβρίου 2010, για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα ΚΕΠ.

6. Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το 2011, υποβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2010 μέχρι 15η Δεκεμβρίου 2010 και εφόσον ο καταναλωτής έχει λάβει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης και μετά από το παραπάνω διάστημα, στην περίπτωση αυτή όμως η ένταξη θα γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του 2011, μετά και από τον έλεγχο των στοιχείων της αίτησης.

Ειδικά οι άνεργοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποτεδήποτε αρκεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, να έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας τους.

Αφού εξεταστούν τα σχετικά στοιχεία, ο αιτών εντάσσεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και ενημερώνεται σχετικά, αυτός και ο προμηθευτής του, από την ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου ή Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Εάν προκύψει από τον έλεγχο ότι δεν πληροί τα κριτήρια τότε ενημερώνεται για τους λόγους απόρριψης της αίτησης του.

Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το έτος 2011 δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για το επόμενο έτος. Γι’ αυτούς θα γίνει αυτόματα ο επανέλεγχος των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση όμως μεταβολής των στοιχείων που έχουν δηλωθεί, απαιτείται η εκ νέου υποβολή νέας αίτησης.

7. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο θα μου χορηγηθεί απευθείας μετά την υποβολή της αίτησης;

Όχι, το Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν χορηγείται απευθείας μετά την υποβολή της αίτησης. Η αίτηση προωθείται από τους Διαχειριστές του Δικτύου στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ) για έλεγχο στοιχείων. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων, οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερώνουν τους Διαχειριστές Δικτύου εάν οι αιτούντες πληρούν ή όχι τις σχετικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Κοινωνικού Τιμολογίου και στη συνέχεια οι Διαχειριστές του Δικτύου θα ενημερώνουν τους Προμηθευτές για την έναρξη χορήγησης ή μη του Κοινωνικού Τιμολογίου.

8. Από πότε θα έχει εφαρμογή το Κοινωνικό Τιμολόγιο στους λογαριασμούς ρεύματος της Οικίας;

Η εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου ξεκινά από τη 1η Ιανουαρίου 2011. Συνεπώς, θα έχει εφαρμογή στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τη 1η Ιανουαρίου 2011 για το σύνολο της κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλαδή εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

9. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται ανεξάρτητα του συνολικού ύψους της 4μηνιαίας κατανάλωσής μου; Τι θα συμβεί εάν σε ένα τετράμηνο υπερβώ το όριο κατανάλωσης που ορίζει το Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Όχι. Ανά κατηγορία ευπαθούς ομάδας υπάρχει συγκεκριμένο όριο στο ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης για να δικαιούστε του Κοινωνικού Τιμολογίου για το συγκεκριμένο τετράμηνο.

Τα όρια αυτά εμφανίζονται αναλυτικά στις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Τιμολογίου ανά κατηγορία.

Εφόσον είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου και κάποιο τετράμηνο υπερβείτε το όριο κατανάλωσης, τότε για το τετράμηνο αυτό δεν θα σας χορηγηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο και θα εφαρμοστεί ο τιμοκατάλογος που ισχύει σύμφωνα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, δηλαδή σύμφωνα με το οικιακό τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά.

10. Έχω νυχτερινό τιμολόγιο. Για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της 4μηνιαίας κατανάλωσης (ημερήσια & νυχτερινή);

Όχι. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο εφαρμόζεται μόνον στην ημερήσια κατανάλωση και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπόψη η νυχτερινή σας κατανάλωση στο όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσής κάθε κατηγορίας.

11. Μπορώ να ζητήσω το Κοινωνικό Τιμολόγιο και για την εξοχική μου κατοικία;

Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται αυστηρά στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, όπως αυτή δηλώνεται καθ’ έτος στη φορολογική δήλωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χορηγηθεί στην εξοχική κατοικία.

12. Την αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο πρέπει να την υποβάλω κάθε χρόνο;

Εφόσον σας έχει χορηγηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, τότε αυτόματα συνεχίζει να σας χορηγείται και για το επόμενο έτος, εφόσον συνεχίζετε να πληρείται τα κριτήρια και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής αίτησης τότε αυτό θα πρέπει να δηλωθεί.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είστε πλέον δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται αυτόματα η χορήγησή του.

13. Είμαι δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά η παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας μου δεν είναι στο όνομά μου, τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, πριν την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να προβείτε σε αλλαγή ονόματος του λογαριασμού ρεύματος της κύριας κατοικίας σας, έτσι ώστε αυτός να εκδίδεται στο όνομά σας.

14. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται από όλους τους προμηθευτές ή μόνον από τον Προμηθευτή ΔΕΗ;

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο χορηγείται από όλους τους Προμηθευτές σε πελάτες τους που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής του, όπως αναλύονται στην υπ’ αριθ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 (ΦΕΚ 1403 Β 6.9.2010) Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

15. Έχω πολυτεκνικό τιμολόγιο, δικαιούμαι και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

Καταρχήν δεν είναι δυνατό να χορηγηθούν δύο ειδικά τιμολόγια σε ένα δικαιούχο. Ακόμα όμως και εάν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, σε κάθε περίπτωση δεν σας συμφέρει γιατί το Πολυτεκνικό Τιμολόγιο είναι φθηνότερο από το Κοινωνικό.

16. Τι στοιχεία απαιτούνται για να μπορέσω να καταθέσω αίτηση χορήγησης Κοινωνικού Τιμολογίου;

Απαραίτητα στοιχεία είναι τα εξής:

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά

• Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα, που αφορά στα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27 Σεπτεμβρίου 2010

• ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου

• Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

Για υποβολή στα ΚΕΠ

• Τα παραπάνω και επιπλέον:

• Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί το δικαιούχο.

17. Πού μπορώ να απευθυνθώ για να μάθω περισσότερες πληροφορίες;

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:

• Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 979 7400 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

• Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 929 8000 της ΔΕΗ Α.Ε.

• Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

• Στα ΚΕΠ μετά τις 18 Οκτωβρίου 2010

• Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ


Πηγή:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...