Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Δέλτα Εβρου ....χρώματα και Εικόνες

Δέλτα Εβρου ....χρώματα και Εικόνες

Ερωδιοί, κορμοράνοι και γλάροι πετούνε ανέμελα.
Όχι, αυτό δεν είναι όνειρο, είναι το Δέλτα του Έβρου και είναι....πραγματικότητα!
Ίσως για άλλους ο Έβρος να είναι απλώς ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, η απόληξή του όμως που σχηματίζει ένα εκτεταμένο δέλτα, 188 τ.χλμ., φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της
Ευρώπης που προστατεύεται από ένα σημαντικό αριθμό διεθνών συμβάσεων.
Το Δέλτα του Ποταμού Έβρου αποτελεί το μαστ του αγροτουρισμο΄.
Μοναδικός, επίγειος παράδεισος, που φιλοξενεί αμέτρητα είδη ιχθυοπανίδας, ερπετών και ορνιθοπανίδας.
Εκεί φωλιάζουν και τρέφονται υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά από βόρειες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως χήνες, πάπιες, κύκνοι και πελαργοί.
Εντυπωσιακή είναι και η χλωρίδα της περιοχής.
Πέρα από τους τυπικούς τύπους βλάστησης, συναντά κανείς τους πυκνούς θάμνους και τα δάση από λεύκες και φτελιές, ενώ νοτιότερα επικρατούν οι καλαμώνες πλάι στις αμέτρητες λίμνες.
Τους θερινούς μήνες η πυκνή βλάστηση αποτελεί ιδανικό βοσκότοπο για τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή, ενώ τις ψυχρές μέρες του χειμώνα κοπάδια από λύκους και αγριογούρουνα αναζητούν τη λεία τους γύρω από το ποτάμι.
Η μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σημερινή εικόνα στο Δέλτα του Έβρου.
Αν ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της περιοχής έμενε αναλλοίωτος, η έντονη δράση των θαλασσιών ρευμάτων και των νερών της βροχής θα οδηγούσε σε διάβρωση των παραποτάμιων τοιχωμάτων και σταδιακά θα κατέστρεφε το Δέλτα.
Όμως με τα φράγματα, τα κανάλια, τις τάφρους και τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα που πραγματοποιήθηκαν, η ελεύθερη είσοδος του νερού περιορίστηκε και αποδόθηκαν εκτάσεις για καλλιέργεια.
* Στις Φέρες
Μια επίσκεψη στη Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Φερών αξίζει για να μάθετε αλλά και να δείτε εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες προβολών ενώ από εκεί θα ενημερωθείτε και όσοι ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε το Δέλτα για κυνήγι.
Το Τουριστικό Κέντρο Φερών, εφόσον υπάρχει συμμετοχή, οργανώνει εξορμήσεις στο Δέλτα Έβρου στις εκβολές του ποταμού και από εκεί συνεχίζουν με βαρκάδα.
Αν πάλι θέλετε να βρεθείτε εκεί με την παρέα σας, το Τουριστικό Κέντρο μπορεί να ζητήσει από κάποιον βαρκάρη να σας "κατεβάσει" στο Δέλτα και στη συνέχει να σας ξεναγήσει με τη βάρκα του στη λιμνοθάλασσα Δράνα.
Είναι αρκετά δύσκολο να κάνετε τη διαδρομή με δικό σας όχημα ή πεζοπορία, καθώς οι εκβολές της λιμνοθάλασσας απέχουν από την είσοδο του Δέλτα 24 χλμ., ο δρόμος είναι χωμάτινος και η διαδρομή δύσκολη.
Μπορείτε, όμως, να φτάσετε πεζός στο λόφο του Αγ.Γεωργίου, από όπου έχετε τη δυνατότητα πανοραμικής άποψης στην εκπληκτική θέα της περιοχής.
Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε φθάνοντας στις Φέρες είναι να επισκεφθείτε το Τουριστικό Κέντρο (τηλεφ. 25550-24310) ή τη ΔΕΤΑΦ (τηλέφ.25550-88188) αλλά και να ενημερώσετε για την επίσκεψή σας το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου (τηλέφ.25510-61000).
Η όλη ξενάγηση διαρκεί 3 με 4 ώρες.
Το κόστος της ξενάγησης ανέρχεται σε περίπου 69 ευρώ.
* Πως θα πάτε
Στο Δέλτα του Έβρου, και ουσιαστική στις Φέρες, μπορείτε να βρεθείτε οδικώς, αεροπορικώς ή και με τρένο.
Η πόλη βρίσκεται 28 χλμ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης, με την οποία συνδέεται με πυκνή οδική συγκοινωνία.
Το ταξίδι οδικώς από την Αθήνα θα διαρκέσει γύρω στις 8 με 9 ώρες, ενώ από τη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τις δυόμισι με 3 ώρες.
Αεροπορικώς, το ταξίδι μέχρι την Αλεξανδρούπολη δεν διαρκεί πάνω από μιάμιση ώρα.
Road-"E.T."
 
 http://i-diadromi.blogspot.com/2010/10/blog-post_4717.html#ixzz12ctSEN6S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...