ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Το 2011 η μεγάλη αλλαγή στην Γεωργία

"Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης αλλαγής στη Γεωργία" , ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας ο ίδιος... τις εργασίες της Περιφερειακής Σύσκεψης για την Αγροτική Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο .

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα " μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για τις αλλαγές και το μέλλον της Ελλάδας".

"Έχουμε το δύσκολο έργο να αλλάξουμε τη χώρα… πρέπει να σπάσουμε τα φέουδα και να αξιοποιήσουμε το κράτος σωστά", είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως "ο αγροτικός τομέας μπορεί να μην οργανώθηκε σωστά αλλά έχει μέλλον. Ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια από το Ρέθυμνο, προσπάθεια βιώσιμη, οργανωμένη, προσπάθεια παραγωγής πλούτου, διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας".

Επίσης προανήγγειλε την ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης " από μηδενικής βάσης" , όπως είπε χαρακτηριστικά και που θα έχει ως αποτέλεσμα , " να απελευθερωθούν Γεωπόνοι και Κτηνίατροι ώστε να βρεθούν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο χωράφι και τη στάνη…" Και ευχήθηκε στον αρμόδιο υπουργό , τον Κώστα Σκανδαλίδη να τα καταφέρει με τις αλλαγές που δρομολογεί .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας μας καθώς και στα αίτια που την οδήγησαν εδώ.
"Τώρα είναι ο καιρός , τόνισε , να αλλάξουν τα πράγματα και να μην μας καθηλώνουν στο εξής το άγνωστο, η γραφειοκρατία, τα μικροσυμφέροντα, οι πελατειακές σχέσεις'".

" Θα στεναχωρήσουμε , ανέφερε και βολεμένους αλλά και τους εαυτούς μας… Για παράδειγμα ας θυμηθούμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς… Δεν είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένοι".

Επισήμανε ότι " το κεντρικό κράτος παρέμενε για χρόνια συγκεντρωτικό βλέποντας με καχυποψία την Περιφέρεια, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει με νόμους, ακόμα και την παραγωγή… Η πραγματικότητα όμως ξεπερνούσε το κράτος, δημιουργώντας απορρύθμιση και διαφθορά. Όταν δε ρυθμίζουμε σωστά μία πραγματικότητα αυτή μας ξεπερνά", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου , αναγνώρισε τις δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρξουν , σημείωσε όμως ότι " το νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης είναι ο δρόμος… Δεν υπάρχει άλλος δρόμος" είπε , με έμφαση.

Όπως τόνισε , " ο Έλληνας αγρότης αδημονεί να σταθεί στα πόδια του, όρθιος με τις δικές του δυνάμεις, περήφανος χωρίς εξαρτήσεις… Με πείσμα οργάνωση και δουλειά, θα τα καταφέρουμε ώστε να μη ξαναζήσουν οι νέοι μας αυτά που περνάμε εμείς και η χώρα σήμερα", ανέφερε .

"Δε γίνεται, πρόσθεσε, να θεωρούμε ότι κάποιος άλλος θα φτιάξει την κατάσταση και να αδρανούμε… Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες διότι όσο δε φτιάχνουμε και δε στηρίζουμε δικά μας προϊόντα η πίεση για παράδειγμα, σε μισθούς θα είναι μεγάλη".

Ο πρωθυπουργός , ανέφερε ότι στόχος της νέας αγροτικής πολιτικής είναι όσοι επιστρέφουν για να ζήσουν στην περιφέρεια , να βρίσκουν γόνιμο έδαφος.
Καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα δαπανούμε κάθε χρόνο 6,5 δις ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και μάλιστα πολλές φορές κατώτερα των δικών μας . "Έχουμε τη δύναμη να θρέψουμε τους Έλληνες. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε μία λανθασμένη κατάσταση που εδώ και δεκαετίες έχει διαμορφωθεί και αν τα καταφέρουμε αυτή η επιτυχία θα κρίνει την επιτυχία μας για τα επόμενα χρόνια", υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας σε διεθνές επίπεδο , για την αποτροπή διατροφικών κρίσεων, συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων και την ερημοποίηση.

Επίσης , τόνισε ότι οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη αυτή του αγροτικού μας τομέα θα διασφαλιστούν " αλλά , υπογράμμισε , είναι σημαντικό το που θα κατευθυνθούν. Είναι σημαντικό να έχουν διάρκεια και φυσικά να εξασφαλίζουν την ποιότητα και το αύριο των αγροτών… Όπως επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερή μας πορεία στις διεθνείς αγορές", είπε στην ομιλία του επισημαίνοντας πως αυτό θα επιτευχθεί βοηθώντας τους αγρότες μας , να στραφούν στην ποιότητα, στην έρευνα, στη τεχνολογία, στην πιστοποίηση, στο ντιζάιν και το μάρκετινγκ.

Επίσης , ανέφερε , " θα στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν με εκπαίδευση, επιστημονικές μεθόδους για να υπάρξει παρόν και μέλλον, για να δοθεί η ασφάλεια και η ποιότητα στους καταναλωτές οι οποίοι -όπως είπε ο πρωθυπουργός- αναρωτιούνται γιατί καταναλώνουν ξένα προϊόντα ενώ υπάρχουν τα δικά μας που είναι καλύτερα.

Αυτά θα το πετύχουμε με ένα κράτος επιτελικό που σημαίνει σχεδιασμός μαζί με την περιφέρεια… Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και ο " ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" , με αλλαγές και αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και αθηνοκεντρικές παρεμβάσεις", τόνισε .

Σημείωσε όμως ότι "θα υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Πολιτεία για να μπορέσουμε τελικά να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που χάσαμε".

Μιλώντας για το Καλάθι των Προϊόντων κάθε περιφέρειας, ο πρωθυπουργός είπε πως "θα επιλέγονται τα προϊόντα που συγκροτούν το διατροφικό πολιτισμό κάθε περιφέρειας και στο καλάθι θα απεικονίζεται ο χαρακτήρας και η ταυτότητα κάθε περιοχής".

Έφερε μάλιστα παράδειγμα την Κρήτη λέγοντας ότι "το κρητικό καλάθι και τα προϊόντα του, τα οποία χαρακτηρίζουν την κρητική διατροφή, είναι το πιο ολοκληρωμένο πρότυπο διατροφής και μπορεί αυτό το καλάθι προϊόντων, να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής στις αγορές… Χρειαζόμαστε όνομα, ταυτότητα με πιστοποιητικό ποιότητας για κάθε προϊόν για κάθε περιφέρεια".

Τέλος ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του για το νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης, κάλεσε όλους τους φορείς τους αγροτικού τομέα ,της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου, να αξιοποιήσουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, όπως προϊόντα, τουρισμό, εκπαίδευση, πολιτισμό, κουλτούρα. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε και τη λειτουργία του Ιδρύματος Καινοτομίας και Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσει σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος Βουβών.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών και παραγωγικών φορέων της Κρήτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Κώστα Σκανδαλίδης και οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης , Μανόλης Όθωνας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στο νησί, Δήμαρχοι , ο περιφερειάρχης Αθανάσιος Καρούτζος , ο νεοεκλεγείς αιρετός Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης κ.α

newscode.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: