Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ηλείοι μεταναστεύουν λόγω της κρίσης

Ηλείοι μεταναστεύουν λόγω της κρίσης
Μπροστά σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης βρίσκονται αρκετοί νέοι από την Ηλεία που αναζητούν εναγωνίως διέξοδο από την μεγάλη οικονομική κρίση και κυρίως την έλλειψη εργασιακής προοπτικής στον τόπο μας.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό γίνονται ειδικά ταχύρρυθμα μαθήματα σε ξενόγλωσσα φροντιστήρια της Ηλείας για λογαριασμό νέων επιστημόνων που έχουν αποφασίσει να μεταναστεύουν στην αλλοδαπή, καθώς στη χώρα μας είναι αδύνατο να βρουν δουλειά.

Βασική προτίμηση αποτελεί η αγγλική γλώσσα και δευτερευόντως η γερμανική, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που διδάσκονται ακόμη και σουηδικά, αφού το περίφημο… «σουηδικό μοντέλο» φαίνεται πως δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα, ώστε να ευημερήσει η κοινωνία.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί Ηλείοι σπουδαστές που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια του εξωτερικού και ενώ ήταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην χώρα μας, παρατείνουν την παραμονή τους στο εξωτερικό αναζητώντας πλέον εκεί εργασία.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Κώστας, από την περιοχή του Πύργου, ο οποίος αποφοίτησε από ιταλικό πανεπιστήμιο, πήρε πτυχίο μηχανικού και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γύρισε στην Ιταλία όπου βρήκε δουλειά άσχετη μεν με το αντικείμενό του αλλά με καλύτερες αποδοχές σε σχέση με την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Χιλιάδες Έλληνες έχουν καταθέσει τα «βιογραφικά» τους σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για χιλιάδες νέους μηχανικούς και γιατρούς το εξωτερικό μοιάζει εργασιακός μονόδρομος. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρατηρείται και για χώρες της Μέσης Ανατολής που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, όπως το Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Η χώρα μας όμως δεν «διώχνει» μόνο τους νέους αλλά και μεγαλύτερους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ηλείου ομογενή που ζει στη Γερμανία και σχεδίαζε, μετά τη συνταξιοδότησή του, να επιστρέψει με τη σύζυγό του στο χωριό του όπου μάλιστα έχει ανακατασκευάσει το πατρικό του σπίτι, για να μείνει μόνιμα.

Τώρα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, άλλαξε πλάνο και αποφάσισε να παραμείνει στη Γερμανία όπου άλλωστε βρίσκονται και εργάζονται τα παιδιά του.

Αντίστοιχα, κάποιοι άλλοι που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα μας σκέφτονται να μετακομίσουν ξανά στο εξωτερικό και να επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μετριάζοντας έτσι το υψηλό κόστος ζωής, όπως έχει διαμορφωθεί με τα σκληρά οικονομικά μέτρα.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...