Εκπαιδεύοντας τους φρουρούς των αιθέρων…

Είκοσι επτά χρόνια «ζωής» συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής Ανδραβίδας, έχοντας προσφέρει μέχρι στιγμής στην Πολεμική μας Αεροπορία (αλλά και στους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων) 6.500 ετοιμοπόλεμους και πλήρως καταρτισμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Χθες, η εφ. «Πατρίς» βρέθηκε στους χώρους του Κ.Ε.Α.Τ. και του Σχολείου Όπλων Τακτικής (Σ.Ο.Τ.), όπου με «ξεναγό» τον Διοικητή του Κέντρου Σμήναρχο Ιπτάμενο Ανδρέα Καλαντζή είδε πως σχεδιάζεται και πως εκτελείται μία άσκηση από τους εκπαιδευόμενους κυβερνήτες αεροσκαφών, που προέρχονται από όλες τις μονάδες της Ελλάδας.

 Το ΚΕΑΤ συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1983. Η ίδρυση κρίθηκε απαραίτητη από την Ηγεσία της ΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις για εκπαίδευση στους τομείς Αεροπορικής Τακτικής και Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το 1987, προστέθηκε μία ακόμα απαίτηση του Τομέα Ηλεκτρονικού Πολέμου (Η.Π.), σε Διακλαδικό Επίπεδο, με την συγκρότηση του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου που είναι υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Με την παραλαβή Α/Φ τρίτης γενιάς από την Π.Α. και λόγω των εξελίξεων στο τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων όπως επιβάλλεται σήμερα, το ΣΟΤ προσαρμόστηκε στα καινούργια δεδομένα εκπαίδευσης, με την συγκρότηση Μικτών Σειρών, όπου οι Ιπτάμενοι συνεκπαιδεύονται και στους δύο ρόλους αντίστοιχα.

Παράλληλα, αξιωματικοί Ελεγκτές Αεράμυνας (ΕΑ), έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ως εκπαιδευόμενοι στις σειρές αυτές και να αναπτύσσουν κοινό πνεύμα δράσης μαζί με τους Ιπταμένους. Η συγκρότηση Μικτών Σειρών ξεκίνησε το 1990 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Αποστολή του Κ.Ε.Α.Τ.
Η αποστολή του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) είναι η μελέτη και η διαμόρφωση της Αεροπορικής Τακτικής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής, καθώς  επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού επί θεμάτων Αεροπορικής Τακτικής και Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) σε διακλαδικό επίπεδο.
Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα διεξαγωγής όλων των επιχειρησιακών δοκιμών, μελετών και αξιολόγησης μέσων και οπλικών συστημάτων και παρακολουθεί την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα διαμορφώνοντας τις κάλλιστες επιχειρησιακές τακτικές για τα συστήματα αυτοπροστασίας και τα μέσα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου.
Η χθεσινή άσκηση…

Στην χθεσινή άσκηση συμμετείχαν 30 αεροσκάφη διάφορων τύπων, με κυβερνήτες τους εκπαιδευόμενους πιλότους της πρώτης Μεικτής σειράς του Σ.Ο.Τ. για το 2010. Στόχος των αεροσκαφών ήταν να πλήξουν εχθρικούς στόχους καθώς και να προστατεύσουν φίλιους στόχους από τα εχθρικά αεροσκάφη, ενώ ο χώρος που εκτελέστηκε η άσκηση ήταν στο νότιο Ιόνιο, δυτικά της Ζακύνθου.

patris ilias

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ