Αναμένονται διευκρινίσεις για την 25ετία στο Δημόσιο

Την ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν. 3865/2010 αναμένουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει της 25ετίας, αλλά μετά τον Ιούλιο και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου επιβαρύνθηκαν με πρόσθετα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το άρθρο 6 του Ν. 3865/2010 για τη  Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους  ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή με μειωμένες συντάξιμες αποδοχές (λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης).



Επικαλούμενη τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής η εφημερίδα αναφέρει ότι βάσει των διατάξεων του Ν. Ν. 3865/2010 άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ).

Μάλιστα, όπως τονίζεται, στην 25ετία υπολογίζεται και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου. Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις 31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα γλιτώσουν και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της. Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τον νόμο 3865/2010, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ερμηνεία θα «σώσει» τους 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τη «θηλιά» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό από το 2011.

Πάντως, το θέμα της 25ετίας αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» οριστικά ερμηνευτική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα. Με την εν λόγω εγκύκλιο θα δοθούν εξηγήσεις και για ένα άλλο θέμα ερμηνείας του νέου Ασφαλιστικού στο Δημόσιο που αφορά την εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών- γυναικών (π.χ. οφέλη για τρίτεκνους).
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ