Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Έτσι θα ψηφίσουν οι Ηλείοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θα έχει συνολικά 51 έδρες εκτός των τριών αντιπεριφερειαρχών και του περιφερειάρχη οι οποίοι δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης (αν κατά λάθος τεθεί σταυρός δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο). Στην Ηλεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», εκλέγονται, εκτός του αντιπεριφερειάρχη, 13 περιφερειακοί σύμβουλοι (22 στην Αχαΐα και 16 στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα).


Κάθε ψηφοδέλτιο προβλέπει αριθμό υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων τουλάχιστο ίσο με τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας (13 για την Ηλεία) με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%). Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την κατάρτιση των συνδυασμών προβλέπεται ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στο 1/3 των υποψηφίων. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει, με βάση την ποσόστωση, να είναι 17.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων Ηλείας μέχρι και 4 σταυρούς. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Αν ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό 50%+1 τότε λαμβάνει 31 έδρες και οι επιλαχόντες 20. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συμπληρώσει την πρώτη Κυριακή το 50%+1 οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου με τους δύο πρώτους σε ψήφους συνδυασμούς.
ηλεια τωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...