ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Ηλεία: «Επιβραβεύουμε εκείνους τους αγρότες που είναι νόμιμοι»

Ηλεία: «Επιβραβεύουμε εκείνους τους αγρότες που είναι νόμιμοι»

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Ηλείας


Θα είμαστε περήφανοι αν καταφέρουμε να σταθούμε οικονομικά στα πόδια μας. Αυτό δήλωσε  σε συνέντευξή του  ο Ηλείος πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Θεόδωρος Σαρρής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του ΕΛΓΑ με το νέο ασφαλιστικό σύστημα πάνω από το 50% των αγροτών θα πληρώνουν εισφορά λιγότερη από 100 ευρώ το χρόνο. Για το υπόλοιπο 40% η εισφορά δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ και ένα ποσοστό 10% θα πληρώνει χρήματα που θα είναι πάνω από 300 ευρώ.

«Με το νομοσχέδιο» όπως τόνισε ο κ. Σαρρής «επιβραβεύουμε εκείνους τους αγρότες που είναι νόμιμοι, δηλαδή αυτούς που την «κακοτυχία» την θεωρούν ως μειονέκτημα και όχι τους αγρότες που επιδιώκουν την κακοτυχία.


Τι νέο φέρνει το νομοσχέδιο στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής;

Το νέο νομοσχέδιο καταρχάς δίνει στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής το χαρακτήρα που πρέπει να έχει, που σημαίνει δηλαδή ότι ο κάθε αγρότης θα είναι ασφαλισμένος και θα έχει απαίτηση από τον ΕΛΓΑ - και όχι από το κράτος – να τον αποζημιώνει για τη ζημιά που έχει πάθει. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι αυτό που ο αγρότης πληρώνει θα πηγαίνει πλέον στον ΕΛΓΑ.

Μέχρι τώρα το ποσό που παρακρατούσαν από τον παραγωγό, μέσω των τιμολογίων, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έφτανε στον ΕΛΓΑ.
Επίσης υπήρχε μια μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, που το κράτος αναλαμβάνει τα χρέη του Οργανισμού, στην πραγματικότητα οι Έλληνες φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και οι ίδιοι οι αγρότες που ήταν μέχρι σήμερα «ειλικρινείς», να πληρώνουν ξανά τις εισφορές για την αποπληρωμή του χρέους.

Το πρώτο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να εξυγιάνει αυτή την κατάσταση με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι οι αγρότες που έχουν πληρώσει εισφορά αποζημιώνονται για ένα ποσό το οποίο είναι γνωστό εκ των προτέρων σε αυτούς.

Από το νέο έτος, όταν αρχίσει να «λειτουργεί» το νέο σύστημα, οι αγρότες θα λάβουν στα χέρια τους μια επιστολή, στην οποία θα ενημερώνονται για το πώς ασφαλίζονται, τι θα τους οφείλει ο ΕΛΓΑ και τι θα μπορούν να περιμένουν από αυτόν. Άρα όλοι θα είναι ενημερωμένοι για το τι ασφαλίζεται και ποιες απαιτήσεις θα έχουν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά την ουσία, οι αγρότες μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ θα κάνουν και τη «δήλωση καλλιέργειας» όπου θα δηλώνουν το τι θα καλλιεργήσουν και με βάση την αξία της παραγωγής τους θα υπολογίζεται μια εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 4%. Κατά τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, με βάση τις παλιές δηλώσεις του ΟΣΔΕ, πάνω από το 50% των αγροτών θα πληρώνουν εισφορά λιγότερη από 100 ευρώ το χρόνο.

Για το υπόλοιπο 40% η εισφορά δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ και ένα ποσοστό 10% θα πληρώνει χρήματα που θα είναι πάνω από 300 ευρώ. Μιλάμε για μια εισφορά αρκετά μικρού μεγέθους για τους παραγωγούς. Πάντως η μέγιστη εισφορά προς τον ΕΛΓΑ δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 3.500 ευρώ.

Γιατί μπαίνει πλαφόν στις αποζημιώσεις των αγροτών;

Οι παραγωγοί θα προσδοκούν αποζημίωση που θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 70.000 ευρώ. Στο παρελθόν υπήρχαν παραγωγοί που αποζημιώνονταν με ποσά που ανέρχονταν μέχρι και 250.000 ευρώ. Αυτοί οι παραγωγοί με τις μεγάλες αποζημιώσεις δεν ξεπερνούσαν τους 1.000 για το 2009.

Συνολικά όλοι αυτοί εισέπρατταν πάνω από 40 – 45 εκατ. ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχεί πάνω από το 10% των αποζημιώσεων που έδινε ο ΕΛΓΑ.

Αυτό θα σταματήσει γιατί ο σκοπός της κοινωνικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι να αποζημιώνει τον αγρότη ο οποίος δεν μπορεί μόνος του να ασφαλίζει την παραγωγή του. Άρα επικεντρωνόμαστε στον μικρό και μεσαίο αγρότη και δεν δίνουμε την ευκαιρία σε μεγάλους παραγωγούς, που έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν διαφορετικά, να «μπουν» στο σύστημα.

Πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στον ΕΛΓΑ λεει ο νέος νόμος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι αγρότες μπορεί να χάσουν τις αποζημιώσεις τους;

Τα ποσά της αποζημίωσης δεν χάνονται ποτέ. Εκείνο που προβλέπει ο νόμος είναι ότι σε περίπτωση που οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν τα έσοδα τότε τα ποσά αυτά δεν θα καταβάλλονται εκείνη τη χρονιά αλλά θα καταβάλλονται από αποθεματικά που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Άρα και εκεί δεν περικόπτονται αποζημιώσεις αλλά θα ξεπληρώνονται την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία που έχουμε μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι πρόκειται να έχουμε ένα σύστημα ισοσκελισμένο και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καμιά μείωση της αποζημίωσης. Για να έχει ένας Οργανισμός κοινωνικό ρόλο πρέπει να τον διασφαλίσει και για αυτό πρέπει να είναι βιώσιμος και για να είναι βιώσιμος πρέπει τα οικονομικά του να είναι υγιή.

Η διάταξη που λέει ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος» είναι μια σωστή διάταξη που εξασφαλίζει ότι σε μόνιμη βάση οι αγρότες θα έχουν ένα φορέα ο οποίος θα τους αποζημιώνει. Το παλιό καθεστώς είχε καταλήξει στο εξής παράδοξο: να υπάρχει ένας ΕΛΓΑ που είχε καταχρεωθεί (τα δάνεια που πήρε ήταν πάνω από 5 δις ευρώ) όταν ανέλαβα εγώ το χρέος ανερχόταν σε 4,2 δις ευρώ και σήμερα έχουν μείνει 3,8 δις ευρώ.

Αυτό το χρέος θα το καταβάλει το δημόσιο. Πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς που δημιουργεί τέτοια υπέρογκα χρέη. Για να εξασφαλιστεί ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό πρέπει ή τα έσοδα να είναι επαρκή ή οι δαπάνες λιγότερες.

Ποια είναι τα ποσά της εισφοράς στην υποχρεωτική ασφάλιση;

Για τη φυτική παραγωγή το 4% της αξίας της παραγωγής.
Για τους κτηνοτρόφους είναι στο 0,75% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου. Οι χοιροτροφικές και οι πτηνοτροφικές μονάδες εξαιρούνται και μόνο με αίτησή τους θα μπορούν να «μπούνε» στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ.

Για τα θερμοκήπια εφόσον πρόκειται για προστατευμένο περιβάλλον το ποσοστό είναι 0,75% της αξίας της αξίας παραγωγής. Αν θέλει ο αγρότης μπορεί με αίτησή του να ζητήσει την εξαίρεσή του.
Πως θα γίνεται η καταβολή του ποσού της εισφοράς;

Με τη δήλωση καλλιέργειας θα δηλώνει ο αγρότης την παραγωγή του. Με τα στοιχεία που έχει ο ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις τιμές και τις παραγωγές και την ποσότητα, αυτόματα θα υπολογίζεται μια αξία και από εκεί το ποσοστό της εισφοράς (π.χ. 4% για φυτική). Αυτό το ποσό ο αγρότης είτε θα το καταβάλλει σε ένα ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα αναφέρεται στο έντυπο είτε θα εκπονήσει στον ΕΛΓΑ μια απαίτηση που έχει από το δημόσιο.

Για παράδειγμα θα αναφέρει ότι το ποσό της εισφοράς θα παρακρατείται από την επιστροφή ΦΠΑ ή από την ενιαία ενίσχυση ή από την επιστροφή πετρελαίου όταν θα την εισπράξει. Από τη στιγμή που ο παραγωγός θα πληρώσει ή θα κάνει τη δήλωση εκχώρησης έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

Ποιες οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν αν κάποιοι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους;

Εμείς θα γνωρίζουμε ποιοι θα έχουν πληρώσει. Αυτοί θα αποζημιωθούν. Πρέπει να πούμε εδώ ότι αυτό ίσχυε και στο παρελθόν, αλλά τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε. Είχαμε τότε το εξής παράδοξο: αγρότες που δεν πλήρωναν σχεδόν τίποτα, ζητάγανε πολλά χρήματα, που τους δίνονταν, εις βάρος των υπόλοιπων αγροτών που πλήρωναν κανονικά την εισφορά τους. Αυτό το θεωρώ αντικοινωνικό.

Επίσης να τονίσουμε ότι οι μη ασφαλιστικά ενήμεροι αγρότες δεν δικαιούται ούτε κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).

Τι αλλάζει στη διαδικασία των ΠΣΕΑ;

Με τις κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την Ε.Ε. έτσι με το νέο νόμο έγινε ο διαχωρισμός κρατικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ ξέρει να κάνει τις εκτιμήσεις ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και στις πάγιες εγκαταστάσεις.

Την εισήγηση για την ένταξη μιας ζημιάς στα ΠΣΕΑ θα την κάνει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνουν αυτό το ποσό και θα αναθέτουν στον ΕΛΓΑ το έργο των εκτιμήσεων και της αποκατάστασης των ζημιών. Δηλαδή όλη την δουλειά που έκανε μέχρι σήμερα. Όμως τις δαπάνες για τα ΠΣΕΑ θα τις πληρώνει το ΥπΑΑΤ κατευθείαν από τον προϋπολογισμό του.

ΤΗΕ ΒΕST NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: