Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φτωχός κι ευαίσθητος…


Φτωχός κι ευαίσθητος…
Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία και προφανώς ούτε βοηθούν ιδιαίτερα στην κοινωνική ζωή και τις συναναστροφές του ατόμου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έρχεται να προτείνει πως η ενσυναίσθηση είναι κυρίαρχο προσόν των φτωχών και όχι των πλουσίων.
Συγκεκριμένα, η καναδοαμερικανική έρευνα διαπιστώνει πως οι φτωχότεροι και λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο να συναισθάνονται και να “διαβάζουν” τα συναισθήματα των γύρω τους σε σχέση με τους πιο πλούσιους.

Πειράματα σε 200 εθελοντές διαφόρων μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων έδειξαν πως οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήταν κατά 7% ακριβέστεροι στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, σε σχέση με τους απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Κράους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, αποδίδει τα ανώτερα επίπεδα ενσυναίσθησης των φτωχότερων ατόμων στο ότι τα άτομα αυτά συχνά εξαρτώνται από άλλους, συνηθίζοντας έτσι στο να παρατηρούν και να αναλύουν καλύτερα το συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.

Σε προγενέστερες έρευνές του ο Κράους είχε διαπιστώσει πως οι φτωχοί είναι και πιο γενναιόδωροι με τα χρήματά τους, καθώς και ότι οι πλουσιότεροι είναι πιο αγενείς και απότομοι στις συνομιλίες τους με ξένους.

Πιθανόν η ενσυναίσθηση να έγκειται κι αυτή στη γενναιοδωρία που συναντάται στους φτωχούς, όπως  πιστεύει ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...