Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οριοθέτηση του κτήματος Μανωλάδος



Οριοθέτηση του κτήματος Μανωλάδος
Με νέα του ερώτηση ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, επαναφέρει το θέμα της οριοθέτησης του Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο απασχολεί πολλές οικογένειες στην Ηλεία και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ...
... να αποσαφηνίσει- οριοθετήσει την περιοχή, τη στιγμή, που μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηρισθεί δάσος ή δασική ούτε βρίσκεται εντός ορίων αιγιαλού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με νέα  μου ερώτηση επανέρχομαι στην οριοθέτηση του κτήματος Μανωλάδος  στο Νομό Ηλείας καθώς δεν έχουν  δοθεί σαφείς απαντήσεις και μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί σε περισσότερες από 250 οικογένειες στην εν λόγω περιοχή του Νομού μας μετά την διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων, οι οποίες δεν έχουν  χαρακτηρισθεί ως δάσος ή δασικές και δεν βρίσκονται εντός των ορίων αιγιαλού ή παραλίας αλλά δεν έχουν επακριβώς οριοθετηθεί.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα υπ’ αρθμ. 95725 και 95726 Ν.Δ. του 1924 απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικώς και παραχωρήθηκαν στην Κοινότητα Μανωλάδος οι εκτάσεις της Μονής Ταξιαρχών.

Οι εκτάσεις αυτές γεωγραφικά και διοικητικά ανήκαν και συνεχίζουν να υπάγονται τόσο στο Νομό Αχαίας όσο και Ηλείας και βάσει του άρθρου 127 του Αγροτικού Κώδικα αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαίωμα κυριότητας.

Ενώ, λοιπόν με το άρθρο 11 του Ν. 3147/ 2003 ρυθμίστηκαν οι εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδος του Νομού Αχαΐας, που κατέχονται από τρίτους και δεν αποτελούν δάσος, δασικής έκταση και βρίσκονται εκτός ορίων αιγιαλού ή παραλίας και στις οποίες εκτάσεις το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητος δεν έχει συμβεί το ίδιο για τις ίδιες εκτάσεις στο Νομό Ηλείας.

Ενόψει του  εκκρεμούς αυτού προβλήματος  αλλά και της επικείμενης δήλωσης  των ακινήτων αυτών στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι αναγκαίο να υπάρξει  συμπληρωματική διάταξη με την οποία  να οριοθετείται επακριβώς η περιοχή στο Νομό μας, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με τις αντίστοιχες εκτάσεις στο Νομό Αχαΐας. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να αποσαφηνίσει- οριοθετήσει βάσει των χαρτών, που διαθέτει, το κτήμα Μανωλάδος στο Νομό Ηλείας.
2. Θα υπάρξει άμεσα αντίστοιχη διάταξη με αυτή του άρθρου 11 του Ν. 3147/ 2003 για το Νομό μας, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με τις εκτάσεις στο Νομό Αχαΐας.

(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...