Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν… Σκασιαρχείο


Δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν… Σκασιαρχείο
Ενώ ολοκληρώνονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους και της 10ης Camera Zizanio, μια ξεχωριστή εκδήλωση...
Εκπαιδευτική εκδήλωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την ομώνυμη πολυβραβευμένη γαλλική ταινία
...οργανώνεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, αντίστοιχα, με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση.

Πρόκειται για την παρουσίαση σε δασκάλους και καθηγητές του «Σκασιαρχείου», μιας από τις κορυφαίες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που αναφέρεται στον σπουδαίο Γάλλο παιδαγωγό και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet, 1896-1966) και στις βάσεις που έθεσε για μια νέα εκπαιδευτική αντίληψη.

Η εκδήλωση, για την οποία συνεργάζονται το Νεανικό Πλάνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου, θα γίνει τη Δευτέρα στις 11:00 στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και θα επαναληφθεί την Τρίτη την ίδια ώρα στον Απόλλωνα του Πύργου. Εισηγήτρια θα είναι η Βούλα Παπαγιάννη, υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ενώ μετά από την προβολή θα ακολουθήσει διάλογος γύρω από το βασικό ερώτημα της ταινίας, κατά πόσο δηλαδή μερικές φορές ένα «σκασιαρχείο» μπορεί να είναι παιδαγωγικά πιο χρήσιμο από ότι ένα τυπικό μάθημα.

Το «Σκασιαρχείο» γυρίστηκε το 1949 από τον Jean-Paul Le Chanois, έχει αποσπάσει 30 διεθνή βραβεία, ωστόσο, παρά τη μεγάλη διεθνή επιτυχία της, η ταινία δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Στην αξία της έχουν αναφερθεί σημαντικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Φρανσουά Τριφό που έχει πει ότι τον «επηρέασε βαθιά γιατί σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για το σχολείο και την παιδαγωγική διαδικασία», ενώ το 1990 η επιτροπή του ΟΗΕ για τον κινηματογράφο έθεσε υπό την αιγίδα του οργανισμού την ταινία «ως έργο τέχνης που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...