Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλη πτώση στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών!



Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC (prelim results),  το τρίτο τρίμηνο του 2010, πουλήθηκαν συνολικά 221.015 Η/Υ, έναντι 370.853 που είχαν πουληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Οι λιανικές πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μείωση κατά 40,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η πτώση στην αγορά φορητών υπολογιστών (laptops) ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 50%.

Στην κατηγορία πάλι των δημοφιλών πλέον φορητών υπολογιστών, η πτώση συνολικά άγγιξε το 45,6% με μόνη εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές που απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες, στους οποίους σημειώθηκε αύξηση 5%

Από την άλλη τα laptops που απευθύνονται στους τους οικιακούς καταναλωτές κατέγραψαν σημαντική κάμψη 53,4% παρά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο που συνήθως άλλες χρονιές επηρέαζε κατά πολύ τα νούμερα.

Οι πωλήσεις των σταθερών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 19,5%. Στα επαγγελματικά συστήματα η πτώση ήταν 13,4%, ενώ για τους οικιακούς υπολογιστές κατά 27%.

Πολλές είναι πάντως οι εταιρείες κατέγραψαν μειωμένες πωλήσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και στην αυστηρότερη πιστοδοτική πολιτική της εταιρίας προς τους πελάτες χονδρικής.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop.gr, Σίμος Μαυροειδής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "οι ημερήσιες παραγγελίες μας δεν έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά το μέσο ύψος παραγγελίας έχει υποστεί πτώση, υπογραμμίζοντας την τάση των καταναλωτών για φθηνότερα προϊόντα. [...] στο σύνολο του έτους, περιμένουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 10% με αντίστοιχη μείωση της κερδοφορίας".

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, την πρώτη πεντάδα στο σύνολο των πωλήσεων υπολογιστών απαρτίζουν οι Hewlett -Packard με μερίδιο αγοράς 29,4%, Acer Group με 15,4%, Toshiba με 8,4%, Πλαίσιο με 7,8% και Dell με μερίδιο αγοράς 6,7%.

Στους φορητούς υπολογιστές, η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει τη Hewlett Packard με μερίδιο 34,6%, την Acer Group με 20,9%, την Toshiba με 11,5%, τη Sony με 8,9% και τη Lenovo με 6,4% ενώ η πρώτη πεντάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους σταθερούς Η/Υ τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές περιλαμβάνονται οι Πλαίσιο με μερίδιο 20,8%, Hewlett Packard με 15,2%, e-shop με 9,6%, Dell με 8,3%, Multirama με 7,6%.
newist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...