Οι 7 εντολές για τη φοροδιαφυγή

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ζήτησαν επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων δράσης κατά μεγάλων φοροφυγάδων

«Μετεξεταστέο» έμεινε το οικονομικό επιτελείο στο... τεστ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου, ολοκληρώνοντας μέσα στην εβδομάδα τις επαφές του με γενικούς γραμματείς και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συνέταξε σημείωμα στο οποίο δίνονται επτά... εντολές για το κυνήγι των φοροφυγάδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.

Έτσι, ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβουν δράση οι πέντε ομάδες κρούσης για τη φοροδιαφυγή, στις οποίες πλέον θα μετέχουν και στελέχη του ΔΝΤ, να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια, να ψηφιστεί δημοσιοϋπαλληλικός νόμος για τις φορολογικές υπηρεσίες με στόχο ένα πιο ευέλικτο σύστημα διορισμών και προαγωγών, να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων η δομή των εφοριών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Επίσης συστήνουν άρση των νομικών εμποδίων που βάζουν προσκόμματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων και θέσπιση διαδικασίας-εξπρές -το πολύ 90 ημερών- για τη διοικητική προσφυγή στη γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Έθνος, διαπίστωσαν πως:

- Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής «δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα έσοδα εντός του 2011, αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις».

- Οι κίνδυνοι που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του Σεπτεμβρίου παραμένουν. «Κάποια βήματα έγιναν αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως πλέον με τους νέους διευθυντές στις θέσεις τους οι εφορίες έχουν αναπτύξει... ταχύτητα και αναφέρουν ως παράδειγμα τα έσοδα από ΦΠΑ που μετά τη σημαντική υποχώρηση στο πρώτο εξάμηνο, στη συνέχεια ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία. Έτσι, καλύφθηκαν οι αρχικές απώλειες και στο 9μηνο έφθασαν τα 8,75 δισ. ευρώ, όσες ακριβώς ήταν οι εισπράξεις και στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος το ΔΝΤ συστήνει:

1. Επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων δράσης για τις πέντε ομάδες κρούσης κατά της φοροδιαφυγής με το σκεπτικό ότι «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί». Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των φορολογουμένων, των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν, των πόρων που θα διατεθούν και των στόχων απόδοσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στις πέντε ομάδες θα συμμετάσχουν και στελέχη του ΔΝΤ καθώς θεωρείται πως από την απόδοσή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των φορολογικών εσόδων εντός του 2011.

2. Πραγματοποίηση εξαντλητικών ελέγχων για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και να επέλθει μεγαλύτερος βαθμός συμμόρφωσης ως προς τον φόρο εισοδήματος μέσα στον επόμενο χρόνο.

3. Κατάρτιση ειδικού δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τις φορολογικές υπηρεσίες έως το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Οπως τονίζεται στο σημείωμα του ΔΝΤ, με τον νόμο αυτό θα πρέπει να καθιερώνεται μία πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών και προαγωγών ώστε να αναδεικνύονται οι πιο αποδοτικοί υπάλληλοι με βάση την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Επιπλέον, ο νόμος πρέπει να εστιάζει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της αποδοτικότητας των εφοριακών και των τελωνειακών υπαλλήλων και στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς.

4. Εκλογίκευση της δομής των ΔΟΥ. Το επιτελικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Μεταξύ των άλλων προτείνεται η καθιέρωση σύγχρονων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η εκ βάθρων ανασυγκρότηση των φορολογικών ελέγχων και η θέσπιση ειδικής υπηρεσίας για τους φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).

5. Άμεση ανάγκη για την άρση των εμποδίων νομικής φύσεως που βάζουν εμπόδια στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

6. Θέσπιση μίας ταχύρρυθμης, το πολύ 90 ημέρες, διαδικασίας διοικητικής προσφυγής στη γενική γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων προκειμένου να βελτιωθεί η διοικητική διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών. Με τον τρόπο αυτό δεν θα... χρονίζουν οι αποφάσεις για τα πρόστιμα.

7. Δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμός ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικές υποθέσεις.
newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ