Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Οι Κρητικοί οι πιο παχύσαρκοι Ευρωπαίοι

 

Βάρυναν 14 τόνους!

Κατά 20 κιλά αυξήθηκε ο μέσος όρος του σωματικού βάρους  των κατοίκων της Κρήτης τα τελευταία 40 χρόνια,
από το 1970 έως το 2010, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοίνωσε ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Παν/κού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ Ιωάννης Μελισσάς, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά (29 με 31 Οκτωβρίου) του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.

«Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και  Ευρώπη το 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Μελισσάς και συνεχίζει: «Η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της Υγείας εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της έχουν προστεθεί τα τελευταία 40 χρόνια... 14.000.000 κιλά».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών και στατιστικών μελετών, ο Κρητικός το 1970  ζύγιζε 63 κιλά και έκαιγε 3000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία, που ισοδυναμεί με περπάτημα 15 χιλιομέτρων.

Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές, σαλιγκάρια ενώ σπάνια  κατανάλωνε τροφές όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά.

Σήμερα ο Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά, εργάζεται ελάχιστα σωματικά και καταναλώνει πολύ λίγες θερμίδες. Τρέφεται ανθυγιεινά με συχνή κατανάλωση ζωικών λιπών, κρέατος, τυριών και τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Παράλληλα έχει σταματήσει την κατανάλωση φρούτων λαχανικών και χορταρικών  που θεωρούνται ευεργετικές τροφές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού.

Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης  το 86,1% των αγροτών βρέθηκε με βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Απ αυτούς το 42,9% βρέθηκαν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι δηλαδή το 43,2% παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30!
Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του αστικού πληθυσμού των Αθηνών (που υπολογίζεται ότι είναι στο 73%) μιας πόλης με  ποσοστά παχυσαρκίας από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...