Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε το βαρύτερο αστέρι στο σύμπαν!

Ανακαλύφθηκε το βαρύτερο αστέρι στο σύμπαν!

Tο Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, Green Bank Telescope (GBT) ανακάλυψε τον βαρύτερο πλανήτη νετρονίου στο σύμπαν, που έχει δύο φορές την μάζα του Ήλιου.
  Ο πλανήτης ονομάστηκε ...PSR J1614-223 και παρά το μικρό του μέγεθος που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν ξεπερνάει αυτό μιας μικρής πόλης, το βάρος του είναι πολύ μεγάλο.
Για να μετρήσουν τη μάζα του πλανήτη και του δορυφόρου του ο οποίος είναι αστέρι-λευκός νάνος, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μέρος της θεωρίας της σχετικότητας του Einstein.

  ''Το αστέρι νετρονίου, είναι διπλάσιο στη μάζα από τον Ήλιο μας'' αναφέρει ο Paul Demorest, του Εθνικού Ραδιενεργού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου (NRAO) στο Charlottesville της Virginia και συνεχίζει ''μας εξέπληξε ιδιαίτερα το μεγάλο μέγεθος της μάζας του, που σημαίνει ότι αρκετά θεωρητικά μοντέλα για την εσωτερική σύσταση των αστεριών νετρονίου, καταργούνται τώρα.'' 
 
  Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ''Το συγκεκριμένο μέγεθος μάζας, έχει επιπτώσεις και στην κατανόησή μας, όλων των θεμάτων ύλης υψηλής σύστασης, ενώ παρέχει λεπτομέρειες για την πυρηνική φυσική.   
Είναι αξιοθαύμαστο το ότι ένας απλός αριθμός, ο οποίος αντιστοιχεί στη μάζα αυτού του αστεριού νετρονίου, μπορεί να μας αποκαλύψει τόσα πολλά πράγματα για ποικίλες πτυχές της φυσικής και της αστρονομίας.»
  αναφέρει ο Scott Ransom, αστρονόμος από το NRAO

   Οι αστέρες νετρονίων σχηματίζονται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας μετά από μία έκρηξη supernova, περιστρέφονται με τεράστια ταχύτητα , εκπέμπουν μια ακτίνα ακτινοβολίας και περιοδικά ραδιοσήματα.
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...