Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

«Η απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί»

Θα δημιουργηθούν 17 κέντρα απεξάρτησης σε όλη τη χώρα

Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Τιμοσίδης, παραδέχθηκε ότι ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος καταστρατηγείται σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω και ο νόμος θα εφαρμοστεί.


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από την αρχή του μήνα που ξεκίνησε η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Ενώ στους δημόσιους χώρους το μέτρο λειτουργεί, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ) δε συμβαίνει το ίδιο αν και η κατάσταση στα εστιατόρια είναι καλύτερη» είπε ο κ. Τιμοσίδης.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί και ενημερώνει το υπουργείο για την πορεία εφαρμογής του νόμου.

Ο ερωτών βουλευτής είπε πως ιδίως στην περιφέρεια, στις καφετέριες καπνίζουν οι πάντες, ενώ η δημοτική αστυνομία, θεωρεί πάρεργο την εφαρμογή του μέτρου.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νόμο για λόγους πολιτικού κόστους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Τιμοσίδης με τη σειρά του παραδέχθηκε ότι όντως οι δημοτικοί άρχοντες «κάνουν τα στραβά μάτια» για να μη στενοχωρήσουν τους πολίτες όμως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.

Μάλιστα ο υφυπουργός έδωσε στοιχεία ερευνών σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στο κάπνισμα, ενώ τα παιδιά από 11 έως 15 ετών καπνίζουν, συστηματικά σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την χρήση αλκοόλ ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Επανέλαβε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα για την δημιουργία 17 κέντρων απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, εξάμηνης διάρκειας.

Τέλος ο κ. Τιμοσίδης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στο Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, όπου εκεί θα συμφωνηθεί το πλάνο και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση αγωγής υγείας στα σχολεία και αμέσως θα ξεκινήσουν ενημερωτικά προγράμματα.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...