Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Οι εκλογές "πνίγουν" το ΕΣΠΑ…


Ακόμα πιο πίσω «σπρώχνουν» οι εκλογές και οι σαρωτικές αλλαγές του χάρτη της αυτοδιοίκησης την εφαρμογή του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Στην Ηλεία κάποια από τα ελάχιστα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως ο δρόμος Κυλλήνη – εθνική οδός, δεν έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ενώ οι αιρετοί έχουν «ανά χείρας» μελέτες και περιμένουν πότε θα γίνει η επόμενη κατανομή για να εντάξουν τα έργα αυτά. Κανείς ωστόσο δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να εντάξει νέα έργα στο ΕΣΠΑ.

Το πιο λογικό είναι η διαδικασία αυτή να περάσει στην αιρετή περιφερειακή αρχή και στις νέες Καλλικρατικές δημοτικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι οι νέες αρχές να ενημερωθούν για τις μελέτες και όλα τα σχετικά που αφορούν εντάξεις έργων θα περάσει ακόμα περισσότερος χρόνος. Ο χρόνος αυτός, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, θα λειτουργήσει σε βάρος των έργων και γενικότερα της προοπτικής ανάπτυξης της Ηλείας.

Άχρηστη η διαχειριστική επάρκεια…

Κοινή πεποίθηση όσων ασχολούνται με το ΕΣΠΑ είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στα δύο πρώτα χρόνια που το πρόγραμμα άρχισε να «τρέχει». Καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν την περίφημη διαχειριστική επάρκεια οι Καποδιστριακοί δήμοι και όταν οι περισσότεροι το πέτυχαν, έρχεται ο Καλλικράτης και αλλάζει τα πάντα. Δεν πήγε χαμένος μόνο ο χρόνος, αλλά και αρκετό χρήμα που μετακινήθηκε από δημοτικά ταμεία προς ιδιωτικές εταιρίες για την απόκτηση της διαχειριστικής επάρκειας.

Πήραν οι δήμοι την πιστοποίηση ότι μπορούν να εκτελέσουν έργα του ΕΣΠΑ, όμως δεν πρόλαβαν να… χαρούν την διαχειριστική τους επάρκεια. Άλλη μια παλινωδία του κράτους οδηγεί προς τα πίσω την ανάπτυξη και βυθίζει την αυτοδιοίκηση σε μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας για την ικανότητά της να ασχοληθεί πραγματικά με την ανάπτυξη.

Μόνη ελπίδα για να προχωρήσει το σημαντικό αυτό πρόγραμμα είναι η νέα περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές που θα αναδειχθούν στις 7 Νοεμβρίου να το θέσουν σε άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα, ώστε να ενισχυθεί η απορροφητικότητα του προγράμματος και να δει ανάπτυξη η Ηλεία.
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...