Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Απελευθέρωση ωραρίου στο κέντρο ετοιμάζει η κυβέρνηση



- Απελευθέρωση ωραρίου εξετάζει η κυβέρνηση για το κέντρο
- Όσοι επαγγελματίες θέλουν θα μπορούν να μπουν σε “τουριστικό” ωράριο
- Άλλοι το θέλουν εναγωνίως άλλοι μιλούν για “θάνατο του εμποράκου”
- Φόβος πάντως ότι θα δημιουργήσει de facto κατάτασταση για όλους

Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται στο κέντρο της Αθήνας από την κυβέρνηση με χαρακτηρισμό όλης της περιοχής ως τουριστικής. Η εξέλιξη θα φέρει απελευθέρωση ωραρίου στα καταστήματα και "εξοστρακισμό" των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους του Σαββάτου, η κυβέρνηση εξετάζει “ανοιχτό” ωράριο για το κέντρο πράγμα που θα οδηγήσει σε μία de facto αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων. Οι έμποροι θα έχουν την δυνατότητα να κρατούν κλειστά τα καταστήματα το πρωί και να τα ανοίγουν το απόγευμα, όταν έχουν σχολάσει από τις εργασίες τους οι καταναλωτές και έχουν περισσότερο χρόνο για ψώνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι καταστηματάρχες του κέντρου θα μπορούν επίσης να ανοίγουν κατά βούληση τα μαγαζιά τους τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας – εκτός καθορισμένου ωραρίου. Το τετελεσμένο που θα δημιουργήσει αυτή τη εξέλιξη, θα αποτελέσει “πιλότο” και για άλλες πόλεις - όπου τα ωράρια καθορίζονται με αποφάσεις των κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους - , καθώς η πλειοψηφία των εμπόρων παλεύουν να κρατήσουν τα καταστήματα ανοιχτά και θα αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για ένα ευρώ παραπάνω.

Η τρόικα σύμφωνα με πληροφοριές του Έθνους έχει ζητήσει την απελευθέρωση του ωραρίου ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Αυτό ωστόσο είναι αίτημα μερίδας και των εμπόρων. Ειδικά τα μεγάλα πολυκαταστήματα ζητούν να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερου ωραρίου για να αυξηθεί η κατανάλωση ωστόσο μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον “θάνατο του εμποράκου” καθώς είναι πιο δύσκολο για εκείνους να κρατούν τα καταστήματα ανοιχτά περισσότερο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν δύο τινά. Αφ' ενός πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι το απόγευμα που έχουν ελεύθερο χρόνο δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν τίποτα από τα αναγκαία, ουτε τα ψώνια τους ούτε καν να πληρώσουν έναν λογαριασμό. Αφ' ετέρου οι μαγαζάτορες γνωρίζουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων το απόγευμα θα δημιουργούσε νέα πελατεία και κέρδη γι΄αυτούς - σε μία στιγμή που οι περισσότεροι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να γλιτώσουν το λουκέτο.

Η βασική ιδέα που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με το Έθνος είναι να ενταχθούν όσες περιοχές το επιθυμούν στην κατηγορία των τουριστικών, όπου τα καταστήματα μένουν ανοιχτά και την Κυριακή.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και σχέδιο για την μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου στα όρια του νομού, προκειμένου να “απεμπλακεί” η Αθήνα από τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που παραλύουν την κίνηση.

Η πρόταση μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη καθώς τα ενοίκια στα όρια του νομού είναι σαφώς χαμηλότερα από το κέντρο. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύμφωνα με το Έθνος στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.Η συγκεκριμένη παρέμβαση σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας.
newsit

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

    Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...