Γιατί οι ανεμοστρόβιλοι προτιμούν την Ηλεία

Γιατί οι ανεμοστρόβιλοι προτιμούν την Ηλεία
Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική άποψη για τις αιτίες που οι ανεμοστρόβιλοι «προτιμούν» την Ηλεία εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Αργυρίου τονίζει ότι για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος πρέπει κατ’ αρχήν να βρει μια μεγάλη επιφάνεια.

Και επειδή η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες ερημοποιημένες εκτάσεις, βρίσκει ενέργεια στη μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια του Ιονίου πελάγους. Αφού λοιπόν δημιουργούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, στη συνέχεια με τη βοήθεια δυτικών ανέμων κατευθύνονται προς την ξηρά.

Όμως επειδή δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο φυσικό εμπόδιο για να τους σταματήσει, όπως για παράδειγμα ένας ορεινός όγκος, χτυπούν κυρίως τη βορειοδυτική Ηλεία, τη δυτική Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Αντίθετα, χτυπούν λιγότερο τις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, διότι τα νησιά, κυρίως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αργυρίου, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10 ανεμοστρόβιλοι, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, όπου υπάρχουν χαμηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα. Οι ανεμοστρόβιλοι διανύουν μια απόσταση περίπου δύο έως πέντε χιλιομέτρων, ενώ η μέση ταχύτητά τους φθάνει τα 30 μίλια την ώρα.
iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ