Μαριναρισμένο χοιρινό με μελωμένες πατάτες και κυδώνια


  Υλικά


  • 2½ κιλά χοιρινό μπούτι (τρανς κατά προτίμηση) κομμένο σε μεγάλες μερίδες
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 1 φλούδα πορτοκάλι
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 2 κυδώνια
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι

 


Μία πανεύκολη συνταγή που δεν απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και μπορεί να σερβιριστεί στη θέση της κλασικής γαλοπούλας.
Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε σε μεγάλο σκεύος, μπήγουμε τα σκόρδα ανάμεσα στο κρέας και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, μπήγουμε και τις φλούδες εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις στρώνουμε στη γάστρα. Πλένουμε τα κυδώνια χωρίς να τα καθαρίσουμε από φλούδια ή σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες. Από πάνω βάζουμε το κρέας με όλα του τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ, καθώς και τα σκόρδα με τις φλούδες εσπεριδοειδών. Ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC ψήνουμε για 45΄ χωρίς καπάκι. Έπειτα ανακατεύουμε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες.

μερίδες 10
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 165 λεπτά
argiro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ