Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Περιμέναμε μια καλύτερη χρονιά…»




Δύσκολη χρονιά φαίνεται να έχουν μπροστά τους οι ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου-  Κυλλήνης, που βλέπουν την τιμή του λαδιού να «κατρακυλά» ακόμα πιο κάτω, τα καλλιεργητικά έξοδα και τα μεροκάματα να αυξάνονται κατακόρυφα και το μοναδικό τους βοήθημα, την επιδότηση, να «χάνεται»…


Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς ξεκινά από τα 40 ευρώ, το πετρέλαιο για τα μηχανήματα καθημερινά αγγίζει τα 50 ευρώ, ενώ οι πρώτες πληροφορίες, θέλουν την τιμή του λαδιού να μειώνεται πιο πολύ, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο ελαιοπαραγωγός κ. Θανάσης Χαραλαμπόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Περιμέναμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, ωστόσο δεν φαίνεται να ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Πέρυσι η τιμή πώλησης του λαδιού κυμαινόταν από τα 2.50 ευρώ μέχρι τα 2.70 ευρώ, ενώ φέτος ακούγεται έντονα ότι θα είναι χαμηλότερη. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πώς θα τα βγάλουμε πέρα με αυτή την τιμή;».

Από την πλευρά του ο παραγωγός κ. Διονύσιος Αρβανίτης επεσήμανε: «Ξεκινάμε γνωρίζοντας ότι και αυτή η χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για εμάς. Αν και η παραγωγή θα είναι πολύ καλή, η τιμή είναι εξευτελιστική και πλέον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο ο ισολογισμός μας είναι παθητικός δεν βρίσκω πια το λόγο να ασχολούμαστε με το λάδι».

Ένας ακόμα παραγωγός, ο κ. Κώστας Μπατούνας τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να φεύγει από το εμάς το λάδι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να φτάνει πανάκριβο στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ας ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι με αυτό το φαινόμενο.

Να στηρίξουν και εμάς να βοηθήσουν και τον καταναλωτή που αναγκάζεται και βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τώρα ακούμε ότι σκοπεύουν να κόψουν τις επιδοτήσεις. Αν τελικά το κάνουν είμαστε τελειωμένοι».

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα» είπε ο παραγωγός κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και συνέχισε: «Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουμε μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψουμε τα δέντρα μας. Αλίμονο στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν».

Τέλος, ο ελαιοπαραγωγός κ. Σωκράτης Αλεξόπουλος πρόσθεσε: «Δυστυχώς το λάδι δεν έχει μέλλον καθώς είναι στα χέρια των καρτέλ. Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα και έτσι θα συνεχίσουμε εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Βρισκόμαστε σε πολύ δεινή θέση».

ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...