Δε θα μείνει φοίνικας από το κόκκινο σκαθάρι!

Δε θα μείνει φοίνικας από το κόκκινο σκαθάρι!
Το κόκκινο σκαθάρι που κατέστρεψε πολλούς φοίνικες στο Νομό Ηλείας επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας óτι τα χειρότερα για τις καλλιέργειες δεν ήρθαν ακόμη.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του "ΑΓΡΟΤΥΠΟΥ" φιλοξενούνται δηλώσεις του εντομολόγου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δημήτρη Κοντοδήμου -από εκπαιδευτική ημερίδα στα Χανιά-, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή κοινότητα πιάστηκε στον ύπνο γι’ αυτό το έντομο και για πολλά άλλα που ακολουθούν και που προσβάλλουν όλες τις καλλιέργειες.

Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα προκληθεί πραγματική οικονομική κρίση από αυτούς τους εχθρούς», είπε ο κ.Κοντοδήμος που ήταν ένας εκ των ομιλητών σε εκπαιδευτική ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η εκπαίδευση γεωπόνων και αρμοδίων των δήμων για τους τρόπους καταπολέμησης που περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό παγίδευσης των εντόμων και χρήσης εγκεκριμένων σκευασμάτων.

Σύμφωνα όμως με τον κ.Κοντοδήμο η εξάλειψη του εντόμου θα είναι πολύ δύσκολη.

«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, όμως προβλέπω ότι θα γίνει μεγάλη ζημιά, θα επιβιώσουν λίγοι φοίνικες και ίσως τότε να κατορθώσουμε να το διαχειριστούμε» είπε ο εντομολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου εκφράζοντας όμως και μια ελπίδα καθώς «όσο μαθαίνουμε το έντομο και τον βιολογικό του κύκλο και όλοι οι συνάδελφοι ενημερώνονται, σιγά-σιγά θα μαθαίνουμε και τα αδύνατα του σημεία και θα το περιορίζουμε».

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί το κόκκινο σκαθάρι, να αποφεύγεται η φύτευση νέων φοινικοειδών.

«Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. οτιδήποτε καινούργιο φυτεύεται πρέπει να ακολουθείται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ότι είναι υγιές το φυτό» είπε ο κ. Κοντοδήμος επισημαίνοντας παράλληλα πως «ένας φοίνικας που τον φυτεύουμε σε μια περιοχή όπου υπάρχει πρόβλημα, κινδυνεύει και πρέπει να προστατευτεί.

Ως εκ τούτου ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να προβαίνουμε σε μεγάλες φυτεύσεις αυτή την περίοδο. Μάλιστα υπάρχει σαφής πρόταση από πολλούς να μην φυτεύονται πλέον φοινικοειδή σε προσβεβλημένες περιοχές γιατί ουσιαστικά επιδεινώνεται το πρόβλημα».

ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ