Έσχατη λύση η επιχειρησιακή σύμβαση

Στόχος η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Ειδική ερμηνευτική Εγκύκλιο, για την ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων,
επεξεργάστηκε η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ στην οποία επισημαίνονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαπραγμάτευση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

Στην εγκύκλιο, η ΓΣΣΕ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με τις επιχειρησιακές συμβάσεις τις οποίες θεωρεί έσχατο μέτρο και τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Επισημαίνει ότι σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση και συνεχίζει να ισχύει η κλαδική.

Επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, είναι να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τονίζει επίσης ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική Σύμβαση δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επίσης, η Συνομοσπονδία, συνιστά προς τα Σωματεία ότι παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΕΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ' τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.
newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ