Ήθελαν... άδειο το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας!

Ήθελαν... άδειο το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας!
Υπέρ της παραμονής 113 ευρημάτων στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας για άλλα πέντε χρόνια γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του.
Η απόφαση αυτή απογοήτευσε κάποιες τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα, απ’ όπου προέρχονται τα εκθέματα, οι οποίες απαιτούσαν την επιστροφή τους, επιλογή όμως που θα άδειαζε το σπουδαίο αυτό μουσείο.

Τα ευρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από όλη σχεδόν την Ελλάδα, καθώς είχαν άμεση σχέση με το θεματικό αντικείμενο του μουσείου, δηλαδή με τους αγώνες στην αρχαιότητα. Η αρχική σκέψη ήταν να παραμείνουν στην έκθεση του μουσείου μέχρι και μια πενταετία μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Όταν πέρασε το διάστημα αυτό οι εφορείες αρχαιοτήτων στη δικαιοδοσία των οποίων ήταν τα δανεικά αρχαία, άρχισαν να τα ζητούν, για να εγκριθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου από το ΚΑΣ.

Το πρώτο θεματικό μουσείο στην Ελλάδα στεγάζεται στο «ΣΥΓΓΡΕΙΟ», στο κτίριο που συνηθίζεται ακόμη και τώρα να αποκαλείται «παλιό μουσείο». Ευτυχής συγκυρία για την υπόσταση του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί η ομόθυμη στάση του ΚΑΣ, το οποίο υπεραμύνεται της ευδοκίμησης ενός τέτοιου μουσείου. Από την άλλη, όμως, οι εφορείες που κατείχαν πριν τα εκθέματα, άρχισαν να «γκρινιάζουν» ζητώντας την επιστροφή τους, όμως τελικά επικράτησε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απόφαση για παράταση της έκθεσης επί πέντε ακόμη χρόνια.

Χαρακτηριστικές είναι κάποιες δηλώσεις της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, μιας εκ των εμπνευστών και δημιουργών του θεματικού αυτού μουσείου: «Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να μην κάνει θεματικά μουσεία. Είναι αδιανόητο μουσεία που έχουν αριστουργήματα να μην παραχωρούν στον «αδελφό» τους ένα, τρία ή 13 αντίτυπα. Κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν αντιληφθεί τι επιτάσσουν οι καιροί και η επιστήμη».

Να σημειωθεί ότι μέσα στο διάστημα αυτό και πριν εκπνεύσει η πενταετία, το μουσείο θα έχει εμπλουτισθεί σε εκθέματα καθώς σχετικές μελέτες βρίσκονται ήδη στα «σκαριά».
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ