Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ωραία τα σχέδια, από λεφτά όμως;


Ωραία τα σχέδια, από λεφτά όμως;
Αιρετοί που παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης γνωρίζουν πόσο δύσκολα χρηματοδοτούνται τέτοιες τολμηρές προτάσεις αναπλάσεων όπως αυτή παραπάνω του εργοστασίου Ξυστρή.

Έτοιμη να υποβληθεί σε κάποιο πρόγραμμα όπως το ΕΣΠΑ είναι η μελέτη που παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Πύργου και αφορά την αστική ανάπλαση των κτιρίων Μανωλοπούλειο, εργοστάσιο Ξυστρή και Σιδηροδρομικό σταθμό.
Πόσο εφικτή όμως είναι η χρηματοδότηση ενός τόσο ευρέος αρχιτεκτονικού σχεδίου σε μια περίοδο που προτεραιότητα δίδεται σε έργα υποδομής, δεδομένης και της ισχνότητας της οικονομίας;

Η κ. Αμαλία Κωτσάκη, καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία παρουσίασε την εξαιρετική αυτή μελέτη, απάντησε, επί του ζητήματος αυτού, σε ερώτημα του ΗΤ, τονίζοντας:

«Με μια πρώτη ματιά αυτά τα πράγματα μοιάζουν να έχουν πολύ υψηλό κόστος. Όμως, οι δυνατότητες που υπάρχουν για να υλοποιηθούν, είναι πάρα πολλές, διότι όλη η πρόταση έχει γίνει με στόχο τη σύγκλιση με τους αναπτυξιακούς άξονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις επιχειρηματικές δυνατότητες για αυτοχρηματοδότηση.

Όλο αυτό το πράγμα, σε σχέση με εκείνα τα οποία παρέχει στην πόλη, μπορεί να κρατήσει πολύ χαμηλά το κόστος. Μπορεί αυτές οι παρεμβάσεις να αποδώσουν και έναν υπερτοπικό χαρακτήρα στην πόλη, κάτι που αποτελεί στόχο μας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη σ’ όλα τα επίπεδα».

Όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης έφυγαν με τη γεύση μιας πόλης ιδεατής, ανθρώπινης, ενός Πύργου που θα μπορούσε να είναι ελκυστικός και για τους δημότες του αλλά και για τους ξένους επισκέπτες.

Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη η απόσταση είναι τεράστια και η πράξη έχει αποδείξει ότι δύσκολα τα μεγάλα οράματα παίρνουν σάρκα και οστά σε τούτο τον τόπο. Εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει το μουσείο στη δημοτική αγορά, θα υλοποιηθούν ποτέ όλα αυτά;

Είναι πάντως θέμα επιλογής, οπτικής και αντίληψης της κάθε δημοτικής αρχής αν θα δώσει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα. Επιτέλους, ας γίνει κάτι που να κάνει τον Πύργο μια πόλη εξωστρεφή, διότι η περιοχή θα έχει όφελος. Και όσα δαπανηθούν για την εφαρμογή αυτών των σχεδίων, θα αποσβεσθούν πολύ σύντομα, είναι βέβαιο…
ηλεια τωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...