Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Στο Διαδίκτυο τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας

Η αποκάλυψη στο ευρύ κοινό θα γίνει με τη βοήθεια της Google

Η ισραηλινή εφορία Αρχαιοτήτων και η Google ανακοίνωσαν σήμερα πως δρομολογούν πρόγραμμα για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο των Χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας, τα οποία περιέχουν ορισμένα από τα παλαιότερα βιβλικά κείμενα.

Το σχέδιο, συνολικού κόστους 3,5 εκατ. δολαρίων (2,5 εκατ. ευρώ) έχει στόχο να φέρει δωρεάν στο ευρύ κοινό τα κείμενα αυτά, που χρονολογούνται πως γράφτηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Εικόνες υψηλής ανάλυσης θα ληφθούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων μέσω μιας τεχνολογίας πολυφασματικών εικόνων που έχει αναπτύξει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, η οποία ενδέχεται να αποκαλύψει και νέα γράμματα και φράσεις στους παπύρους των Χειρογράφων.

Εν συνεχεία, οι εικόνες θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο από το Google σε μία βάση δεδομένων, πλαισιωμένες με μεταφράσεις.

Τα 900 χειρόγραφα, που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1947 και 1956 στα σπήλαια του Κουμράν, πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, θεωρούνται ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

Το σώμα των παπύρων και περγαμηνών περιλαμβάνουν κείμενα στα αρχαία εβραϊκά, στα ελληνικά και στα αραμαϊκά, καθώς και την παλαιότερη γνωστή Παλαιά Διαθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...