Αμπελουργοί σε απόγνωση!


Αμπελουργοί σε απόγνωση!
Επαληθεύτηκε, δυστυχώς, το ΗΤ που είχε γράψει για το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι αμπελουργοί δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα κρασιού από πέρυσι, τα οποία παραμένουν απούλητα.
Με το θέμα αυτό μάλιστα, είχε ασχοληθεί και η κρατική τηλεόραση αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούσαμε να φανταστούμε τι επρόκειτο να συμβεί.

Ως μία από τις χειρότερες χρονιές του ελληνικού κρασιού εξελίχθηκε ο τρύγος του 2010, σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο που εξέδωσε η ΚΕΟΣΟΕ, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών παραγωγού.

Η ΚΕΟΣΟΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο τρυγητός του 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει αισθητά την κατανάλωση οίνου, από τις αρχές του έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση των πωλήσεων τυποποιημένων οίνων στα σούπερ μάρκετ.

Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, εάν προστεθεί και η δυστοκία που υπάρχει σήμερα στις συναλλαγές (πιστωτικά όρια, ακάλυπτες επιταγές, ισχνή έως αναιμική δυνατότητα δανεισμού), διαμορφώνεται το πλαίσιο των αιτίων που έχουν οδηγήσει μικρά, αλλά και μεγάλα οινοποιεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Για την Ηλεία
Όσον αφορά την Ηλεία η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει: «Ατρυγία, εγκατάλειψη και απόγνωση για τους αμπελουργούς στο Νομό Ηλείας.

Με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0,10 – 0,11 €/kg, υπολογίζεται ότι το 50% των αμπελώνων, δεν τρυγήθηκαν, με σαφείς προοπτικές – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – εγκατάλειψης. Μάλιστα οι αμπελουργοί, έφτασαν στο σημείο να καλούν τα οινοποιεία, να “μαζέψουν τα σταφύλια τσάμπα” προκειμένου να μην μείνουν πάνω στα αμπέλια.

Με αυτή την συγκυρία, φέτος ναρκοθετείται πλέον, η βιωσιμότητα της αμπελοκαλλιέργειας και κανείς πια δεν μπορεί να δεσμευθεί, ότι του χρόνου ο όγκος της ελληνικής οινοπαραγωγής θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, τις ανάγκες της κατανάλωσης».
ηλεια τωρα
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ