Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ταγίπ Ερντογάν: Συνομιλούμε με την Αθήνα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

http://www.newscode.gr/images/sized/images/sized/articles/Erdogan_3-458x315.jpg«Υπάρχουν συνομιλίες για το θέμα του πετρελαίου», τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της επισκέψεώς του στην Αθήνα. 
Ο ηγέτης της τουρκικής κυβέρνησης με ηγετικό και επιθετικό συνάμα προφίλ αναφορικά με τα προβλήματα των δύο χωρών μίλησε για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, την υφαλοκρηπίδα, τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου, την λαθρομετανάστευση αλλά και της σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε «επιθετικά» τη συνέντευξή του, τονίζοντας πως «παραβλέπει το πρωτόκολλο για χάρη της  λληνοτουρκικής φιλίας και αυτό δείχνει πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούν οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά δημιουργώντας μια νέα αρχή». 
 
Σημαντικότερη όμως ήταν η αποκάλυψη που αφορούσε τα πετρέλαια του Αιγαίου γνωστοποιώντας πως υπάρχουν συνομιλίες για την εκμμετάλλευσή τους. «Δεν βλέπω τον λόγο να μην φτάσουμε σε συμφωνία (για τα πετρέλαια). 
 
Ηδη υπάρχουν συνομιλίες για το θέμα αυτό», συμπληρώνοντας με νόημα πως «πρέπει να μας καθοδηγεί το κοινό συμφέρον» δήλωσε αυτολεξεί ηγέτης της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με την «αιτία πολέμου» (casus belli) της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας,
 
ο τούρκος πρωθυπουργός ήταν προκλητικός, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει ακόμα εικόνα το τι θα περιέχει το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας και αν θα γίνει άρση του casus belli», επισήμανε όμως πως «καμία χώρα δεν πρέπει να κάνει επιθετικές κινήσεις προς την άλλη», υπονοώντας πως ανακήρυξη εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματός της να προχωρήσει στην αύξηση των χωρικών υδάτων επισείει την απειλή πολέμου, δείχνοντας πως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στην γεωστρατηγική ατζέντα της γείτονος.

Εκεί όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν στο σημείο που αφορούσε την ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τις προκλήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα προς την Ελλάδα. 
 
Δήλωσε, «στενοχωρημένος για την Ελλάδα γιατί παραβιάζουμε τον τουρκικό εναέριο χώρο (sic) φτάνοντας μέχρι την υφαλοκρηπίδα της γειτονικής χώρας».
 
Μάλιστα ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε την Αθήνα από κοινού να παραχωρήσουν το κέντρο αεροπορικού και ναυτικού ελέγχου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ με ότι αυτό συνεπάγεται…

Μάλιστα δεν παρέλειψε να δώσει και την… απαραίτητη οικονομική πινελιά στο ζήτημα τονίζοντας πως «το κόστος των εμπλοκών με τα μαχητικά είναι μεγάλο και εμείς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ενώ για την Ελλάδα που βρίσκεται σε ύφεση της δημιουργεί προβλήματα».
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν για δεύτερη φορά μάλιστα μέσα σε έξι μήνες, κάλεσε τα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και «διάφορους κύκλους» όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μη δημιουργούν εντάσεις και αρνητική ψυχολογία στην κοινή γνώμη».

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο τούρκος ηγέτης δεν παρέκλινε από όσα κατά καιρούς τονίζει η Αγκυρα λέγοντας: «αυτό που συμβαίνει, η ροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι κάτι ηθελημένο.
 
Οι τουρκικές διωκτικές αρχές προσπαθούν με όλα τα μέσα να λύσουν το πρόβλημα και ιδιαίτερα αυτό που αφορά τους εμπόρους των λαθρομεταναστών».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συμφωνεί σε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, με σκπό να συζητηθεί η κρίση στις σχέσεις Αγκυρας-Τελ Αβίβ, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε «επίδειξη ισχύος» τονίζοντας: «Εγώ δεν έχω μυστική ατζέντα.
 
Ποτέ δεν είχα. Αν παραβρεθεί στην Αθήνα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, εγώ θα ακυρώσω την επίσκεψή μου. Δεν γίνεται να συνομιλήσω με έναν πολιτικό που έδωσε την εντολή να χτυπηθούν αθώοι και άοπλοι τούρκοι πολίτες από θαλάσσης και αέρος μέσα σε διεθνή χωρικά ύδατα».

newscode.gr

***ΒΡΕ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ,,>ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ..?
ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΤΟ 2ΟΟΟ?ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ <<ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ >>ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ....!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...